Video: zo blank zijn Amerikaanse films

08/07/15 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

Hoeveel spreektijd krijgen gekleurde personages in een Hollywoodfilm? Dylan Marron zocht het uit en plakte voor recente films als Her en American Hustle alle desbetreffende stukjes aan elkaar. De bijzonder korte montages kaarten volgens Marron het diversiteitsprobleem in de filmindustrie aan.

Video: zo blank zijn Amerikaanse films

The Fault in Our Stars. © gf

41 seconden. Meer tijd heb je niet nodig om alle scènes uit The Fault in Our Stars waarin een gekleurde persoon het woord neemt te bekijken. Dylan Marron, goot de 41 seconden in een filmpje voor zijn project 'Every Single Word' en vindt die vaststelling schokkend. "In het originele boek van John Greene wordt van geen enkel personage de huidskleur vermeld. Waarom heb je dan een volledig blanke cast?" vraagt hij zich af.

Enkele films doen het nog erger. Moonrise Kingdom van Wes Anderson klokt af op tien seconden. Het Bijbeldrama Noah en de musical Into the Woods bevatten zelfs geen enkel gekleurd personage. Marron hermonteerde ookHeren American Hustle.

Marron betreurt daarnaast dat films die toch een gekleurd hoofdpersonage hebben, bijna altijd gaan over die huidskleur. "Een film met een blank hoofdpersonage gaat toch ook nooit over blank zijn?" zegt hij.

Meer info op everysinglewordspoken.tumblr.com.

(JVL)

Onze partners