De fiscus

Woensdag 16/11, 20.40, één

Wie wil níét weten welke sujetten elk jaar 7 miljoen Belgen het geld uit de zakken kloppen? Voor de nieuwe één-docureeks De fiscus volgde productiehuis Sylvester Productions een jaar lang tien ambtenaren in alle geledingen van ’s lands meest te duchten overheidsdienst: de FOD Financiën.

Hoe maak je een reeks over de fiscus die niet saai is?

ANNELIES DE CEULAER (REGISSEUR EN EINDREDACTEUR): Dat was ook mijn eerste bekommernis. We associëren de fiscus vaak met duffe kantoortjes en opbergmappen, maar het is een heel breed begrip. Ook de douane valt onder financiën, net zoals de cel sigarettensmokkel en de agenten van de lokale opsporing, die bij mensen langsgaan om hen aan te porren hun belastingen te betalen. Het is zeker geen saaie reeks, vind ik zelf. Het gaat verder dan de cijfers, we hebben ook aandacht voor de menselijke verhalen.

Zoals het verhaal van een weduwe die de 100.000 euro schulden die ze van haar man heeft geërfd niet kan aflossen. ‘In dit dossier zijn twee zekerheden: de dood en de belastingen’, aldus de belastingontvanger. Is de reeks altijd zo somber?

DE CEULAER: Dat was een van de ergste dingen die we gezien hebben. Bij zulke mensen stapelen de schulden zich op, waardoor ze geen uitweg meer zien uit de financiële put. Uiteindelijk is er wel een oplossing voor die vrouw gevonden. Het is dus niet altijd kommer en kwel.

Stonden de belastingambtenaren wel te springen om gefilmd te worden?

DE CEULAER: Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de top van de dienst financiën te overtuigen. Uiteindelijk hebben we de volledige medewerking gekregen, al zijn er wel strikte afspraken rond privacy gemaakt.

Jullie hebben ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en de cel sigarettensmokkel gevolgd. Hun onderzoek kun je toch niet zomaar in beeld brengen?

DE CEULAER: Bij sigarettensmokkel kom je in het wereldje van de zware criminaliteit terecht, en de BBI pakt grote fraudeurs aan. We moesten dus undercover gaan, inspecteurs bodycams laten dragen. Achteraf hebben we alles onherkenbaar gemaakt, stemmen vervormd, mappen en papieren frame per frame wazig gemaakt.

Nog bijzondere anekdotes gesprokkeld tijdens het draaien?

DE CEULAER: Het viel op dat mensen soms met vreemde excuses kwamen aanzetten als ze geconfronteerd werden met zaken die ze mispeuterd hadden. ‘Die drugs waren niet van mij, iemand heeft ze door het raam van mijn auto gegooid’, bijvoorbeeld. Tijdens een van de eerste draaidagen werd iemand met vijf kilo cannabis betrapt door de douane. Die man ging volledig door het lint. Ook opmerkelijk: mensen beginnen in zulke situaties vaak geweldig te schelden. Joris van de douane moet best wat slikken.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content