‘To smoke or not to smoke?’: MPAA aangeklaagd voor foutief beoordelen van rookgedrag in films

Roken in kinderfilms. © Disney

De Motion Picture Association of America wordt aangeklaagd door derden voor het “onjuist etiketteren en adverteren” van films als zijnde veilig voor kinderen. De aanklagers vinden dat te veel films een rating krijgen die de aanwezigheid van roken verdoezelt en zo een slechte invloed hebben op het rookgedrag van kinderen.

Je zal het wel al eens hebben gehoord aan het einde van een Hollywood filmtrailer: “rated PG-13”. Dit label wordt door de MPAA, het beoordelingsorgaan van de Amerikaanse filmindustrie, gegeven aan elke film die volgens hen materiaal bevat dat ongeschikt kan zijn voor kinderen jonger dan 13 jaar. De organisatie wordt nu aangeklaagd voor het onjuiste gebruik van die rating omdat ze geen rekening zouden houden met beeldmateriaal waarin roken en tabak voorkomt.

Ratings zijn meningen

De MPAA verdedigt zichzelf, en zegt dat ratings een vorm van vrije meningsuiting zijn die onder de bescherming vallen van de grondwet. Zij verstaan uiteraard dat, indien zij deze juridische zaak verliezen, zij vervolgens ook voor andere maatschappelijke problemen zoals snelheidsovertredingen, alcoholgebruik en wapenmisbruik kunnen worden aangeklaagd. Daarom zegt de MPAA dat hun ratings er niet in bestaan om “sociaal-aanvaardbare waarden voor te schrijven” maar enkel om subjectieve duiding te geven. De rating dient om ouders erop attent te maken dat ze dit voor hun eigen kinderen moeten uitmaken.

Relatie film en rookgedrag bewezen

Aan de andere kant klinkt het antwoord dan weer dat men niet het recht tot vrije meningsuiting aanklaagt, maar wel het onrecht van valse advertentie. Ze baseren zich hiervoor op wetenschappelijk aangetoonde feiten die een verband leggen tussen het rookgedrag van jongeren en de films die ze te zien krijgen.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat het onderhevig maken van kinderen aan zulke beelden leidt tot de vroegtijdige dood van miljoenen van hen”, aldus de aanklagers.

Waar moet het stoppen?

Films als Spectre, Transformers: Age of Extinction en The Hobbit: The Desolation of Smaug (allen beoordeeld als PG-13) worden hierbij als voorbeelden gebruikt. Dit kan natuurlijk ook toegepast worden op tekenfilms waarin bepaalde rooksymbolen op het scherm verschijnen, zoals in de animatiefilms 101 Dalmatians (1961) of The Little Mermaid (1989). De vraag moet dan worden gesteld in hoeverre je deze lijn mag doortrekken. (KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content