Tien memorabele ononderbroken filmshots

12/04/12 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Bron: Knack Focus

Regisseur Alfonso Cuarón werkt momenteel aan zijn nieuwe scifi-film 'Gravity', met een openingsscène dat bestaat uit een shot van 17 minuten. Toch zijn zulke lange shots geen rariteit in de filmgeschiedenis. Een overzicht van de meest memorabele.

The Passenger(1975) Regie: Michelangelo Antonioni
Legendarisch is het laatste shot in 'The Passenger' waar Antonioni de illusie wekt dat de camera recht door de raamtralies gaat. Het shot klaar krijgen was een kwestie van de tralies op tijd weg te halen en de camera zo stabiel mogelijk het shot te laten uitvoeren.

Rope(1948) Regie: Alfred Hitchcock
'Rope' is een befaamd experiment van de master of suspense in film maken. De film bestaat uit tien lange takes die op een subtiele manier aan elkaar zijn gemonteerd dat het aanvoelt als één lang shot.

The Shining(1980) Regie: Stanley Kubrick
Geen onnoemelijk lang shot, maar toch wel memorabel door het hanteren van een toepasselijke steadycam techniek. De onheilspellende muziek en het haast dreigende geluid van de wieltjes maken het plaatje compleet.

Oldboy(2003) Regie: Chan-wook Park
De befaamde hamerscène uit 'Oldboy' is een die je botten doet kraken. Park weet in één shot een gruwelijke brutaliteit aan de dag te leggen. Pijnlijk realistisch.

Children of Men(2006) Regie: Alfonso cuarón
Met 'Gravity' zal het niet de eerste keer zijn dat Alfonso cuarón lange shots toepast. Mooi voorbeeld is de autoscène waarin de ontspannen sfeer abrupt wordt afgebroken door een bruuske turn of events. Link: http://www.youtube.com/watch?v=en16i8BY4hI&feature=related

Touch of Evil(1958) Regie: Orson Welles
Laat het aan Orson Welles om zich nogmaals de filmgeschiedenis in te katapulteren met dit legendarische kraanshot. Een shot dat inslaat als een bom, letterlijk!

Goodfellas(1990)
Regie: Martin Scorsese
De introductie tot het nachtelijke leven van een gangster kon niet beter in beeld gebracht worden dan met dit elegant staaltje cinema van Scorsese. Je kijkt niet naar deze duistere wereld, je maakt er deel van uit.

Hunger(2008) Regie: Steve McQueen
Kopstoot van een film over de hongerstaking van de Ierse Republikein Bobby Sands in een Noord-Ierse gevangenis. Het uiteindelijk gesprek tussen acteur Michael Fassbender en Liam Cunningham duurt in zijn geheel 16 minuten.

Hard Boiled(1992) Regie: John Woo
Actiespecialist John Woo knalt zijn camera doorheen een intense shoot out in een ziekenhuis. Bloedarmoede is zeker niet het geval.

I Am Cuba(1964)
Regie: Mikhail Kalatozov
In een feeststemming? Check dan deze zwoele feestscène uit 'I Am Cuba'.

Lees meer over:

Onze partners