The Broken Circle Breakdown genomineerd voor een Oscar

The Broken Circle Breakdown is bij de vijf titels die dit jaar genomineerd zijn voor de Foreign-language Academy Award, de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown zit bij de vijf genomineerde films voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) onthulde zojuist de nominaties voor de 86ste Academy Awards tijdens een persconferentie in Beverly Hills, Los Angeles. Twee jaar na Rundskop is The Broken Circle Breakdown de zevende Belgische film die een nominatie in deze categorie opstrijkt. De Oscarbeeldjes worden dit jaar op zondag 2 maart uitgereikt.

Het was Academy-voorzitster Cheryl Boone Isaacs die samen met acteur Chris Hemsworth de nominaties bekendmaakte vanuit het Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills. Voor de categorie beste buitenlandse film werd van Groeningens succesprent, die sinds 20 december op de shortlist stond, als eerste titel aangekondigd. The Great Beauty (La Grande Bellezza), The Hunt, The Missing Picture en Omar zijn de andere genomineerden.

Uitzonderlijk parcours

Met de Oscarnominatie op zak kan The Broken Circle Breakdown terugblikken op een uitzonderlijk parcours. De vierde langspeler van Felix van Groeningen opende in oktober 2012 het Film Fest Gent en kende zijn internationale première tijdens het Filmfestival van Berlijn, meteen goed voor de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label voor beste Europese film. Nadien volgden tal van internationale erkenningen zoals de Publieksprijs op CPH:PIX en het Europees Filmfestival van Sevilla, Beste Actrice en Beste Scenario op het Tribeca Film Festival, drie awards op het Festroia International Film Festival of recent de FIPRESCI-prijs tijdens Palm Springs.

De film was met acht Ensors en de Industry Award ook de grote overwinnaar tijdens de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen en won eind 2013 nog de LUX Prijs van het Europees Parlement, terwijl Felix van Groeningen ook door Variety verkozen werd tot Euro Director to Watch. De kers op de taart kwam er afgelopen december toen Veerle Baetens tijdens de European Film Awards de prijs voor Beste Actrice mee naar huis nam.

Lucky number seven

Binnen de categorie Beste Niet-Engelstalige film is het de zevende keer dat een Belgische inzending genomineerd raakt. Naast Michaël R. Roskams debuutfilm Rundskop, die twee jaar geleden de duimen moest leggen voor het Iraanse A Separation, was die eer eerder nog weggelegd voor Dominique Derudderes Iedereen Beroemd! (2001), Farinelli: Il Castrato (1995), Daens (1993), Le maître de musique (1989) en Paix sur le champs (1971).

Ook in andere categorieën kwam België de voorbije jaren al een aantal keer in de buurt van een Oscarbeeldje. Vorig jaar was Tom Van Avermaets korte film Dood van een schaduw een van de kanshebbers voor een Oscar voor Beste Live Action Kortfilm terwijl in 2012 de animatiefilm Van de kat geen kwaad, een coproductie via het Gentse Lunanime, in de running was.

In 2011 maakte de korte film Na Wéwé, gecoproduceerd door A Private View, dan weer deel uit van de genomineerden, terwijl een jaar eerder het door Vivi Film gecoproduceerde Brendan and the Secret of Kells kans maakte op de Oscar voor beste animatiefilm. Ook Guido Thys en Anja Daelemans deden met de korte film Tanghi Argentini in 2008 een gooi naar een Academy Award. Desondanks bleef de enige Oscar die tot nog toe naar België kwam deze voor Een Griekse tragedie, de korte animatiefilm van Nicole Van Goethem (1987).

Felix van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario van The Broken Circle Breakdown, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Ruben Impens stond achter de camera, Nico Leunen nam de montage voor zijn rekening. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet (In Vlaamse velden, De helaasheid der dingen) produceerde de film en kon daarbij rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Overzicht van de belangrijkste prijzen

Nationale prijzen:
– Cinéfemme-prijs 2012
– 8 Ensors tijdens het Filmfestival Oostende:
Beste Film
Beste Regie
Beste Actrice
Beste D.O.P.
Beste Muziek
Beste Montage
Beste Kostuum
Beste Art Direction
– Industry Award (Filmfestival Oostende)
– Beste Vlaamse Filmscenario 2013 Scenarioprijs-uitreiking Scenaristengilde
– Beste Sociale Film 2012 (Filmfestival Perspectief)

Internationale prijzen
– Label Europa Cinemas (Berlinale)
– Panorama Audience Award (Berlinale)
– Audience Award CPH:PIX (Kopenhagen)
– Best Actress (Tribeca Film Festival, Neyw York)
– Best Screenplay Tribeca Film Festival, New York)
– Fipresci Prize 29.Festroia (International Film Festival of Setubal, Portugal)
– Signis Prize 29.Festroia (International Film Festival of Setubal, Portugal)
– Best Film – Gold Dolphin 29.Festroia (International Film Festival of Setubal, Portugal)
– Audience Award (Norwegian Film Festival)
– Label des Ambassadeurs de Vodkaster
– Bronzen Publieksprijs Beste Film Internationaal (Fantasia International Film Festival, Canada)
– Audience Award (Festival de Cinéma de la ville de Québec, Canada)
– Jury Grand Prize (Festival de Cinéma de la ville de Québec, Canada)
– Silver Yowie Award for Best Feature The Blue Mountains Film Festival (Australië)
– Princess Dialta Alliata di Montereale Award for Best Film Hawaii International Film Festival
– Premio del Publico (Seville European Film Festival)
– Best Foreign Feature Film Audience Awards Key West Film Festival (Estland)
– Audience Award (Black Nights Film Festival)
– Best Foreign Language Film (The Washington DC Area Critics Association)
– European Actress (European Film Awards)
– LUX-filmprijs van het Europees Parlement
– Internationale Persprijs op het Filmfestival van Palm Springs

(DB)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content