'Suffragette': sterrencast vervalt in simpliciteit

19/10/15 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:08

De ondermaatse periodefilm 'Suffragette' toont de geboorte van het vrouwelijke stemrecht in Engeland, een verhaal over repressie en onvoorwaardelijk geloof in een betere toekomst.

'Suffragette': sterrencast vervalt in simpliciteit

Carey Mulligan in 'Sufragette' © gf

Suffragette is een goedbedoeld maar hopeloos simplistisch historisch drama, dat hulde brengt aan enkele pioniers die in het Londen van begin de 20e eeuw de strijd aanbonden tegen vrouwelijke discriminatie.

De film volgt de gebeurtenissen vanuit het perspectief van een onvermoeibare working class-arbeidster, vertolkt door Carey Mulligan. Zij vecht de onderdrukking op de werkvloer aan en wordt gestimuleerd om zich te vervoegen bij een nog jonge politieke beweging die pleit voor gelijke kansen en het vrouwelijk stemrecht. Het vooruitstrevende gedachtegoed van de ondergedoken activiste Emmeline Pankhurst (een cameo van Meryl Streep) inspireert de feministen tot hevig oproer en clandestiene acties, waarna de overheid tracht het protest in de kiem te smoren.

De kruistocht van deze heldhaftige vrouwen lijkt helemaal opgezet om de grote emoties te bespelen, maar heeft de subtiliteit van een veredelde tv-productie. De veelal archetypische personages hebben een schrijnend tekort aan een stevige ruggengraat en tot overmaat van ramp voel je iedere plotwending al van mijlenver aankomen.

Dieter Vanden Bossche

Onze partners