Recordaantal premières op Internationaal Kortfilmfestival in Leuven

11/11/13 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Bron: Knack Focus

De organisatoren van het Internationaal Kortfilmfestival (IKF) kondigen voor de 19e editie van hun festival, dat van 29 november tot 7 december in Leuven doorgaat, een recordaantal premières aan.

Recordaantal premières op Internationaal Kortfilmfestival in Leuven

Onder de wereldpremières onder meer "Bad Hunter" van Sahim Omar Kalifa, "Cadet" van Kevin Meul en "De Honger" van Benoit de Clerck. "Wolfsmelk" van Hans Vercauter, die recent in Montreal bekroond werd, kent zijn Belgische première.

Het Internationaal Kortfilmfestival biedt het beste van wat er het afgelopen jaar gerealiseerd werd aan kortfilms. De "artist in focus" van wie een aantal kortfilms getoond wordt is dit keer de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa.

Verhaal van de Belgische cinema

Onder het motto "A history of Belgian cinema" worden 20 belangrijke kortfilms getoond die samen het verhaal van de Belgische cinema vertellen. In "Oscar shorts" worden de kortfilms getoond die dit jaar meedongen naar een Oscar. In "Norsk kort" wordt gefocust op Noorse kortfilms en in "All about sex" op seks, erotiek en liefde.

Er worden weer prijzen uitgereikt aan de beste Vlaamse korte fictiefilm en animatiefilm. Ook Humo reikt opnieuw een prijs uit. Traditioneel is er ook de Europese Kortfilmcompetitie en uitreiking van de Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat afgestudeerde cineasten een budget van 25.000 tot 60.000 euro biedt voor een eigen productie in de genres fictie, animatie, documentaire en filmlab.

Nieuwkomers in de jury voor de Europese en Vlaamse Kortfilmcompetitie zijn regisseur Erik Van Looy en acteur Ben Segers. De winnaar van de Juryprijs voor beste Vlaamse kortfilm komt zoals vorig automatisch terecht op de longlist voor de Oscars 2014. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners