Lukas Dhont wint Caméra d’Or met Girl in Cannes

© AFP

Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl werd zojuist bekroond met de Caméra d’Or voor Beste Regiedebuut op het Festival van Cannes. Dat gebeurde tijdens de officiële slotceremonie.

Het is de vierde onderscheiding voor ‘Girl’ dat exact een week geleden in wereldpremière ging in Cannes. Met het als eerste Vlaamse filmmaker in de wacht slepen van de Caméra d’Or plaatst Dhont zich in het rijtje van eerdere laureaten als Steve McQueen, Jafar Panahi, Jim Jarmusch en Jaco Van Dormael.

De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in Girl, werd gisteren al bekroond toen de jury van het Un Certain Regard programma onder leiding van voorzitter Benicio Del Toro hem met de Prijs voor Beste Acteerprestatie bekroonde. Enkele uren later mocht Lukas Dhont de Queer Palm in ontvangst nemen. Eerder vandaag ontving de 26-jarige regisseur de Un Certain Regard Fipresci Prijs van de internationale persjury. En als kers op de taart komt daar nu ook nog de prestigieuze Caméra d’Or bij.

De Caméra d’Or werd voor het eerst in 1978 uitgereikt. Het was toenmalig festivaldirecteur Gilles Jacob die de onderscheiding in het leven riep. De prijs gaat naar een speelfilmdebuut dat in één van de programma’s tijdens het Filmfestival van Cannes wordt getoond. Op de lijst van eerdere laureaten staan namen als Jim Jarmush, Mira Nair, Tran Anh Hung, Jafar Panahi, Steve McQueen en Jaco Van Dormael. Dit jaar waren er achttien eerste films in de running voor de Caméra d’Or. De Jury stond dit jaar onder leiding van Zwitsers regisseur Ursula Meier. Lukas Dhont is de allereerste Vlaamse filmmaker die deze felbegeerde onderscheiding mee naar huis mag nemen.

De wereldpremière van Girl in de Officiële Selectie/Un Certain Regard van het Festival van Cannes ging niet onopgemerkt voorbij. Het publiek onthaalde de film met minutenlang applaus en een staande ovatie en de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om het regiedebuut van Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Het Franse dagblad Libération tipte Girl eerder deze week als grote kanshebber voor de Caméra d’Or. Le Figaro noemde de film van Dhont de ‘eerste echte verrassing van het festival’, terwijl Les Inrockuptibles het grote acteertalent van hoofdrolspeler Victor Polster in de verf zette.

Het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety sprak van een ‘verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster’, terwijl The Hollywood Reporter in het personage van Lara de grote doorbraak zag van de vijftienjarige Polster als acteer- en danstalent.

Cannes 2018 gaat alvast de geschiedenis in als het wonderjaar voor de Vlaamse film. Naast de selectie en zegetocht van Girl dat in Officiële Selectie werd voorgesteld, nodigde de Quinzaine des Réalisateurs de korte documentaire Our Song To War van Juanita Onzaga en de middellange stop-motion animatiefilm Ce magnifique gâteau van Marc James Roels en Emma de Swaef uit. Deze laatste kreeg zelfs de eer om als enige film de feestelijke avond ter ere van de 50ste verjaardag van de Quinzaine op te luisteren. Verder op het programma stonden ook nog coproducties met Vlaanderen zoals Nos batailles en de geanimeerde documentaire Another Day of Life.Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het CCA) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt Girl internationaal. Lumière brengt de film dit najaar uit in de Benelux, Cinemien doet dit voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution verdeelt de film in Frankrijk. Girl kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content