Kuifje: nog een avontuur voor Kuifje en een droom in vervulling voor Spielberg

Op zaterdag 22 oktober staat de Brussel in de schijnwerpers van de Negende Kunst en voor Steven Spielberg, een fervent bewonderaar van de kleine reporter, gaat eindelijk een droom in vervulling.

Brussel maakt zich op zaterdag 22 oktober op voor de wereldwijde avant-première van “The Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn”. Die dag staat de hoofdstad in de schijnwerpers van de Negende Kunst en voor Steven Spielberg, een fervent bewonderaar van de kleine reporter, gaat eindelijk een droom in vervulling.

De Amerikaanse regisseur leerde de avonturen van Kuifje en de wereld van Hergé kennen kort voor diens dood begin de jaren tachtig. In die tijd begon Spielberg zelf avonturenverhalen te vertellen, die van Indiana Jones. Er moest ondertussen bijna twintig jaar gewacht worden – tot eind november 2002 – vooraleer een principeakkoord werd ondertekend tussen Moulinsart, dat de commerciële exploitatie van Kuifje beheert, DreamWorks Pictures, het productiehuis van Steven Spielberg, en Universal Pictures.

In 2008 haakt Universal echter af, geschrokken door het kostenplaatje van 130 miljoen dollar. Universal was er ook ontstemd over dat Spielberg en producent Peter Jackson 100 miljoen dollar van de opbrengst vroegen. Volgens een berekening van de filmstudio moet de film wereldwijd 425 miljoen dollar opbrengen vooraleer hij rendabel wordt. De filmmaatschappijen Paramount Pictures en Columbia Pictures namen de fakkel over.

In de periode dat er elk jaar een nieuwe Harry Potterfilm op het doek verscheen, kondigde Nick Rodwell, de stuwende kracht achter Moulinsart, een “superproductie” aan. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig in de film die op 26 oktober in de zalen komt: de tandem Spielberg-Jackson in de regie en productie, een stevig budget van 130 miljoen dollar, en de vernieuwende motion capture 3D-techniek. De geluidsband is het werk van John Williams, die al eerder met Spielberg samenwerkte in onder meer “Jaws”, “Schindler’s List”, “Encounters of the third kind”, de vier Indiana Jones-films en “E.T”.

De scenaristen werden met zorg gekozen. Ook al volgt de film de opeenvolging van de albums “De krab met de Gulden Scharen”, “Het geheim van de Eenhoorn” en “De schat van Scharlaken Rackham”, de ploeg liet zich omringen met vakmensen om het geheel op elkaar af te stemmen. Onder hen de Britten Edgar Wright, onder meer gekend voor zijn komedie “Shaun of the dead” (2004), en vooral Steven Moffat, scenarist van verschillende bekende televisiereeksen als “Doctor Who”.

Opvallendste naam in de cast is die van Daniel Craig. De huidige James Bond vertolkt nu de rol van Sakharine en Scharlaken Rackham. Nadat verschillende namen hadden gecirculeerd voor de rol van Kuifje werd uiteindelijk geopteerd voor de 25-jarige Jamie Bell, gekend voor zijn rollen in onder meer “Billy Elliot” en “Defiance”. Peter Jackson kende hem nog als Jimmy in zijn remake van “King Kong” (2005). Eerste keuze Thomas Sangster was het lange wachten beu en haakte af. De rol van kapitein Haddock was minder moeilijk. Andy Serkis (Gollum in “The Lords of the Ring”) was in de ogen van de filmmakers de perfecte zeerob. Simon Pegg en Nick Frost, het Britse duo gekend voor zijn ongeremde komedies (onder meer… “Shaun of the Dead”) vertolken Jansen en Janssen. Gad Elmaleh, de populaire Frans-Marokkaanse cabaretier, kreeg de rol van Omar Ben Salaad.

Het draaien met de hele bende nam begin 2009 in Los Angeles slechts een dertigtal dagen in beslag. De pre- en postproductie om de motion capture 3D-techniek af te stemmen op de wereld van Hergé kostte heel wat meer tijd en zou meer dan drie jaar geduurd hebben. Dat werk werd uitgevoerd in de Weta Studios in de buurt van Wellington (Nieuw-Zeeland), waar Peter Jackson heel wat tijd spendeerde aan zijn blockbusters “The Lord of the Rings” en “King Kong”.

Steven Spielberg was tevreden over het resultaat. “We hebben geholpen aan de wedergeboorte van de personages van Hergé in de vorm van wezens van vlees en bloed die hun emoties laten zien en hun ziel een beetje blootgeven”. Voor de filmmaker verbergen de stripverhalen van Hergé een zekere kracht, “waarin elk hokje een echt filmisch meesterstukje is”. “Alle uitdrukkingen, alle houdingen, alle gebaren van de personages dragen een ongelooflijke filmische kracht. Je krijgt het gevoel dat Hergé in staat was om 24 tekeningen in een enkel hokje onder te brengen. Dat is voor een deel het geheim van zijn genie, en daar moeten we trouw aan blijven”.

Voor de eerste officiële filmvoorstelling wordt al duchtig gespeculeerd over het vervolg van het project. Spielberg steekt niet weg dat hij in de jaren tachtig dacht aan een trilogie. Inmiddels lijken de financiers vooral te wachten hoe het publiek de eerste film van Kuifje ontvangt, in Europa natuurlijk, maar vooral in de Verenigde Staten. Ook al is Spielberg vorig jaar in Vlaanderen gezien op zoek naar geschikte locaties voor het tweede deel van de avonturen, die zich zullen afspelen rond het album “De Zonnetempel”. Dreamworks rechtvaardigde de keuze van Brussel voor de wereldwijde avant-première omdat het de stad is waar de strip Kuifje door Hergé gecreëerd is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content