Israël stuurt Arabisch gesproken film naar Oscars

25/09/16 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:45

'Sand Storm', een familiedrama in een bedoeïnengemeenschap, is de debuutfilm van de Joodse Israëliër Elite Zexer. Het is de eerste volledig Arabisch gesproken Oscar-inzending van Israël.

Israël stuurt Arabisch gesproken film naar Oscars

© /

'Sand Storm' won afgelopen week zes prijzen tijdens de uitreiking van Ophir Awards - het Israëlische equivalent van de Oscars -, waaronder beste film. De prent aangeduid om mee te dingen naar een plek op de longlist voor de Oscar van beste niet-Engelstalige film. Israël stuurt zo voor het eerst een geheel in het Arabisch gesproken film als inzending voor de Amerikaanse filmprijzen.

'Sand Storm' won eerder dit jaar de Grand Jury Priz in de categorie World Cinema Dramatic op het prestigieuze Sundance Festival.

Het familiedrama speelt zich af in een bedoeïenengemeenschap, een vaak arme en volgens mensenrechtenorganisaties achtergesteld en gediscrimineerd gemeenschap binnen de Israëlische bevolking.

In het verleden haalden tien Israelische films de shortlist voor de Oscars van beste buitenlandse film, maar de prijs werd nooit binnengehaald.

Lees meer over:

Onze partners