Hongaarse film 'Just the Wind' wint Open Doek

30/04/12 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Bron: Knack Focus

De Hongaarse film 'Just the Wind' van Benedek Fliegauf is op de slotavond van het festival Open Doek in Turnhout bekroond met de hoofdprijs, de Canvas-award.

Hongaarse film 'Just the Wind' wint Open Doek

De keuze van de jury voor de prent, die eerder al de grote juryprijs op de Berlinale had gehaald, was unaniem. "Just the Wind" is een gefictionaliseerd, maar op reële feiten gebaseerd relaas over een Roma-gezin geconfronteerd met latent racisme. De thematiek wordt evenwel niet clichématig benaderd. De film speelt zich af in het tijdsbestek van één dag.

In de film is, aldus de jury, "het Roma-gezin de drager van de universele boodschap van verdraagzaamheid". De Nationale Loterij-award, toegekend door de Jongerenjury, ging naar de Chileense roadmovie "De jueves a domingo" (Van donderdag tot zondag) van Dominga Sotomayor, "een aangrijpende film over een doodgewoon gezin (...) dat een reis maakt naar het noorden van Chili".

De jury had lof voor de "speelse en frisse beelden", de niet-alledaagse cameravoering en de luchtige, thematische aanpak. De Behind the Scenes-award, toegekend door gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas, ging naar "A cadera do pai" (Father's Chair), het langspeelfilmdebuut van de Braziliaan Luciano Moura. Editie 20 van Open Doek brak alle records: in Turnhout daagden meer dan 2.000 filmliefhebbers méér op dan bij de recordeditie van vorig jaar. Definitieve cijfers ontbreken, maar het toeschouwersaantal stijgt zeker boven de 40.000 uit. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners