Het kaf én het koren van de American Independent Cinema

09/09/11 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Bron: Knack Focus

Naar jaarlijkse gewoonte staat de competitie van het Festival du Cinéma Américain de Deauville in het teken van de American Independent Cinema. Die selectie levert zoals gewoonlijk een bonte verzameling missers en toppers op. Een selectie van wat er reeds passeerde.

Het kaf én het koren van de American Independent Cinema

Yelling to the Sky

Het kostte voormalige actrice Victoria Mahoney meer dan tien jaar om dit semi-autobiografische project over haar moeizame jeugd in Jamaica, Queens te verwezenlijken. Als ze er iets minder lang over had gedaan, had ze vergelijkingen met het superieure Precious kunnen ontwijken. Niettemin een knap staaltje acteerwerk van Zoë 'dochter van Lenny' Kravitz en een lovenswaardig jazzy samenspel tussen montage en score.

Without

Een van de grootste verrassingen van de competitie was deze eerste langspeler van Mark Jackson. Onderwerp is een duidelijk getormenteerde tiener die zich ontfermt over een gehandicapte ouderling in een afgelegen huis op een eiland in de buurt van Seattle. Jackson weet perfect Gus Van Sant-achtige 'slice of life'-cinema met elementen uit de betere horrorcinema te combineren. Resultaat? Een meeslepend psychologisch portret.

Terri

Een ander puik psychologisch portret is deze prent van Azazel Jacobs. De New Yorkse cineast laat de autobiografische cinema van voorganger Momma's Man achter zich en zoemt in op het leven een zwaarlijvige tiener die non-stop gepest wordt. Verwacht echter geen zoveelste pseudodiepzinnige tragikomedie - iets waar co-acteur John C. Reilly gekend voor is - maar een teder-avontuurlijke kijk op de adolescentie van een outsider.

Lees meer over:

Onze partners