Live Herlees: Birdman grote winnaar van de Oscars

22/02/15 om 15:11 - Bijgewerkt op 23/02/15 om 07:34

Met Oscars voor beste film, beste regie en beste origineel scenario is Birdman van de Mexicaanse regisseur Alejandro G. Inarritu de grote overwinnaar van de 87ste editie van de Academy Awards geworden.

Herlees: Birdman grote winnaar van de Oscars

© REUTERS

 • Jarno Bertho

  Einde liveblog

  We sluiten deze liveblog af. Bedankt voor het volgen.

 • Rudi Rotthier

  Moore zal vijf jaar langer leven

  Er waren enkele originele bedankingszinnen. Zoals deze van beste actrice Julianne Moore. "Ik heb gelezen dat het winnen van een Oscar het leven met vijf jaar kan verlengen. Als dat correct is, wil ik de Academy echt bedanken want mijn echtgenoot is jonger dan ik".

 • Rudi Rotthier

  Michael Keaton winnende verliezer

  De hoofdrolspeler in de winnende film Birdman, Michael Keaton, was ook (gedeelde) favoriet voor de Oscar van beste acteur. Hij was een van de actievere lobbyisten voor de film (en voor zijn eigen Oscar). In de rol van aan lager wal geraakte acteur die een nieuwe kans zoekt, vond hij iets van zijn eigen carrière terug, die naast hoogtes de jongse jaren ook laagtes kende. Zijn Oscar won hij niet, maar hij speelde wel in de beste film.

 • Rudi Rotthier

  Vreemde drukte

  De tv-uitzending van de Academy Awards heeft een vreemde opbouw. Eerst, als het er bijna niet toe doet bij nevenonderscheidingen, neemt men de tijd. Naarmate het einde dichterbij komt heeft men tussen de prijzen bijna de tijd niet meer om te ademen. Nu rushen de winnaars naar de afterparty's. De meningen zijn verdeeld over de prestatie van presentator Neil Patrick Harris, maar weinigen ontkennen dat dit een saaie editie was. Alejandro Inarritu was enthousiast, Eddie Redmayne zelfs stond te springen van enthousiasme, Patricia Arquette en John Legend en Common wisten emotie op te wekken, maar daarnaast was het grijze massa.

 • Rudi Rotthier

  Birdman wint beste film

  Birdman is de grote winnaar van de avond. De film over een uitgerangeerde acteur die een nieuwe kans zoekt, wint beste film en beste regisseur.

 • Rudi Rotthier

  Julianne Moore heeft eindelijk haar Oscar beet

  In de categorie beste actrice wint de favoriet, Julianne Moore voor Still Alice. Ze speelt een vrouw met beginnende Alzheimer. Zowel bij mannen als vrouwen wordt bewezen dat ziekte en handicap vrij vaak tot Oscars leiden.

  Bij Moore speelde volgens commentatoren ook dat ze al enkele keren net naast een Oscar heeft gegrepen.

 • Rudi Rotthier

  Eddie Redmayne beste acteur voor rol als Stephen Hawking

  Dan toch een lichte verrassing. Hij was volgens de Amerikaanse voorspellers zeker in de running maar de voorkeur leek hier toch uit te gaan naar Michael Keaton in Birdman. Maar de Oscar ging naar Eddie Redmayne voor zijn rol in The Theory of Everything, waarin hij de rol van wetenschapper Stephen Hawking speelt, de wereldspecialist inzake zwarte gaten die totaal verlamd geraakt.

 • Rudi Rotthier

  Alejandro G. Inarritu (Birdman) beste regisseur

  Birdman, dat aan de avond begon met 9 nominaties, doet het bijzonder goed. De 51-jarige regisseur Alejandro G. Inarritu, die zijn carrière begon als autowasser in Mexico City, en die later films regisseerde als 21 Grams of Babel, is aan een triomftocht bezig.

 • Rudi Rotthier

  Beste bewerkt scenario voor The Imitation Game

  De prijzen volgen elkaar nu vliegensvlug op. Oprah Winfrey reikt deze Oscar uit. Graham Moore wint hem voor The Imitation Game. Hij vertelt dat hij als 16-jarige probeerde zelfmoord te plegen, en draagt zijn prijs op aan alle jongeren die zich ontheemd voelen.

 • Rudi Rotthier

  Beste oorspronkelijk scenario voor Birdman

  Birdman heeft nog een prijs prijs binnen, die van beste origineel scenario. Het scenario werd geschreven door regisseur Alejandro G. Iñárritu, samen met Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. en Armando Bo.

 • Rudi Rotthier

  The Grand Budapest Hotel wint voor beste filmmuziek

  De Fransman Alexandre Desplat wint de Oscar voor beste filmmuziek voor The Grand Budapest Hotel.

 • Rudi Rotthier

  Lady Gaga in The Sound of Music

  Na de vijftigste verjaardag van Selma, de vijftigste verjaardag van The Sound of Music. Lady Gaga zingt een potpourri uit de soundtrack. Het applaus is oorverdovend maar Lady Gaga die haar tanden zet in Edelweiss?

 • Rudi Rotthier

  Glory, uit Selma, is het beste lied

  Selma, de film over de beroemde burgerrechtenmars die 50 jaar geleden de verhouding tussen de rassen in de VS veranderde, haalde geen nominatie voor beste film. Glory, dat John Legend samen met Common schreef, krijgt wel de Oscar voor beste speciaal voor de film gecomponeerde lied.

  Legend en Common hebben het lied minuten geleden gezongen.

  Legend na de uitreiking: "Het stemrecht waarvoor ze toen vochten is nu gecompromiteerd. We leven in het land met de meeste gevangenen ter wereld. Er zitten nu meer zwarte mannen in de gevangenis dan er in slavernij waren".

 • Rudi Rotthier

  Oscar voor documentaire over Edward Snowden

  Citizenfour, een documentaire over klokkenluider Edward Snowden, wint de Oscar voor beste documentaire. De makers dragen hun Oscar op aan alle klokkenluiders. Neil Patrick Harris grapt: "Edward Snowden kan hier vanavond om de een of andere reden niet aanwezig zijn." Zo had ik het gehoord, maar volgens de BBC-live blog zei hij niet reason (reden) maar treason (landverraad). Dat laatste wordt Snowden ten laste gelegd.

 • Rudi Rotthier

  Oscar cinematografie naar Birdman

  Nadat Patricia Arquette een Oscar won voor Boyhood heeft de grote rivaal voor beste film, Birdman, ook een Oscar binnen. Emmanuel Lubebzki won voor cinematografie. Hij won vorig jaar ook al deze Oscar, toen voor Gravity.

 • Rudi Rotthier

  Big Hero 6 beste animatiefilm

  Ook hier volgt de Oscar de voorspellingen. Big Hero 6 wint als beste animatiefilm.

  Song of the sea van de Ierse regisseur Tomm Moore, een Belgische coproductie, was ook genomineerd. Het Luikse Digital Graphics zorgde volgens Belga onder meer voor de inkleuring.

 • Rudi Rotthier

  Patricia Arquette doet oproep voor gelijk loon voor vrouwen

  Patricia Arquette won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Boyhood. De film van Richard Linklater werd over 12 jaar gedraaid en Arquette zei ooit dat ze er minder voor betaald had gekregen dan het minimumloon. Maar ze is indrukwekkend als de moeder van opgroeiende kinderen, die tegelijk een liefdesleven en een carrière nastreeft.

  Haar bedankingsspeech leest Arquette nogal monotoon voor, maar ze eindigt met vuur: Ze prijst "iedere vrouw die een kind gebaard heeft, haar belastingen betaalde... we hebben gevochten voor de rechten van alle anderen. Het is nu tijd dat wij gelijk loon ontvangen." Ze krijgt staand applaus van Meryl Streep, die in deze categorie ook genomineerd was.

 • Rudi Rotthier

  Ida beste buitenlandse film

  De Poolse film Ida wint de Oscar voor beste buitenlandse film. Timbuktu, dat zaterdag de César, de hoogste Franse filmprijs, won, was ook genomineerd. Ida is een zwart-wit film, geregisseerd door Pawel Pawlikowki, over een kloosterzuster die ontdekt dat ze joods is.

 • Rudi Rotthier

  Musicalopening

  Een matig grappige musicalopening van Neil Patrick Harris, na de gesmaakte openingszin: "Tonight we honour Hollywood's best and whitest - sorry brightest."

Onze partners