Filmregisseur Ridley Scott krijgt prestigieuze onderscheiding voor zijn hele oeuvre

08/06/16 om 08:49 - Bijgewerkt om 10:22

De Brit Ridley Scott wordt in de bloemetjes gezet met de dertigste American Cinemateque Award. De regisseur van onder meer cultklassieker 'Blade Runner', 'Prometheus', 'Gladiator' en recentelijk 'The Martian', wordt gelauwerd voor zijn complete oeuvre.

Filmregisseur Ridley Scott krijgt prestigieuze onderscheiding voor zijn hele oeuvre

De American Cinematheque Award eert elk jaar 'een buitengewone kunstenaar in de entertainment-industrie, die met zijn werken een belangrijke bijdrage aan de filmkunst leverde'.

Directeur Rick Nicita is formeel. 'Ridley Scott is simpelweg een van de beste filmproducenten in de geschiedenis van de film', zo meldt Variety.

Scott heeft 23 films op de teller staan. Hij debuteerde in 1965 met de korte film 'Boy and Bicycle'. 'Blade Runner', de iconische sf-prent uit 1982, werd een ware culthit. Ook 'Alien', 'Thelma & Louise', 'Hannibal', 'Robin Hood', 'Prometheus' en 'The Martian' zijn van zijn hand.

Op het palmares van de American Cinematheque Award volgt hij Reese Witherspoon op. Eerder gingen Eddie Murphy, Steven Spielberg, John Travolta, Al Pacino, Julia Roberts, Matthew McConaughey, Sean Connery en Samuel L. Jackson aan de haal met de prestigieuze onderscheiding. (DB)

Onze partners