Filmfestival van Cannes

© WH


Semaine de la Critique bekroont 'The Tribe'

Semaine de la Critique bekroont 'The Tribe'

'The Tribe', de debuutfilm van de Oekraïner Myroslav Slaboshpytskiy, is de grote winnaar van de 53e Semaine de la Critique, een belangrijke nevensectie tijdens het filmfestival van Cannes.10 opmerkelijke Cannes-momenten

10 opmerkelijke Cannes-momenten

Elke editie van het filmfestival van Cannes heeft zijn opmerkelijke momenten. We selecteerde er tien uit de afgelopen edities. Van Brigitte Bardot op het strand tot de ophefmakende persconferentie van Hitlersympathisant Lars Von Trier.Cannes: Recensie 'Adieu au Langage':

Cannes: Recensie 'Adieu au Langage':

Monstre sacré Jean-Luc Godard speelt met beeld, taal, 3D én de kijker in het anarchistische - of is het autistische? - filmessay Adieu au language.


Alleluia: D-day voor Brusselaar Fabrice du Welz

Alleluia: D-day voor Brusselaar Fabrice du Welz

De Brusselse regisseur Fabrice du Welz mag vandaag in Cannes zijn nieuwe film Alleluia presenteren, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een geschift koppel in de VS dat eenzame weduwen oplichtte en vermoordde.


Vier prijsbeesten die Cannes over het hoofd zag

Vier prijsbeesten die Cannes over het hoofd zag

Geen Vlaamse films in Cannes dit jaar, al moeten we daar niet beledigd door zijn. Denk aan de niet-selectie van The Broken Circle Breakdown en de internationale roemtocht die daarop volgde. Vier latere filmklassiekers ondergingen hetzelfde lot.


Broers Dardenne ontvangen carrièreprijs in Cannes

Broers Dardenne ontvangen carrièreprijs in Cannes

Eén prijs hebben Luc en Jean-Pierre Dardenne in Cannes alvast beet. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Oecumenische Jury in Cannes hebben ze een Prix Spécial ontvangen voor het geheel van hun oeuvre.


Jean-Luc Godards 'Adieu au Langage' doet hoofden jeuken

Jean-Luc Godards 'Adieu au Langage' doet hoofden jeuken

Op Cannes is 'Adieu au Langage' in première gegaan. Critici weten niet goed wat ermee aan te vangen, maar zijn het wel eens over één ding: de Franse nouvelle vaguebezieler Jean-Luc Godard is nog altijd een ongrijpbare vernieuwer.
In beeld: De cast van Ryan Goslings 'Lost River'

In beeld: De cast van Ryan Goslings 'Lost River'

Dinsdag was een Belgische hoogdag in Cannes: naast 'Deux jours, une nuit', ging ook Ryan Goslings regiedebuut in wereldpremière. De film - met Benoît Debie als cameraman - werd gemonteerd door Nico Leunen.Deux jours, une nuit: 'Deze film is een mirakel'

Deux jours, une nuit: 'Deze film is een mirakel'

'Deux jours, une nuit' van Jean-Pierre en Luc Dardenne heeft zich genesteld bij het kransje favorieten voor de Gouden Palm. De reacties na de eerste vertoning in Cannes zijn (bijna) unaniem lovend.Recensie 'Deux jours, une nuit': Formidable

Recensie 'Deux jours, une nuit': Formidable

Of de Dardennes effectief hun derde Gouden Palm winnen, weten we pas op zaterdag 24 mei maar het even doordachte als doorvoelde Deux jours, une nuit is hoe dan ook formidable.