Grands Travaux: een bressoniaans vormgegeven portret van het multiculturele Brussel

© Dino
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

In Grands Travaux stoomt een Brusselse school jongeren klaar voor het echte werk.

Grands Travaux van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes

‘Choose Life. Choose a job. Choose a career.’ Het was een motto dat de drop-outs van Trainspotting lustig in de wind sloegen. Maar niet Barry, Mamadou, Achmed en de andere leerlingen van Instituut Anneessens-Funck, een beroepsschool in ’t hartje van Brussel waar ze, weliswaar met vallen en opstaan, worden klaargestoomd voor het volwassen leven.

Dat blijkt toch uit deze rigide en rustig opgebouwde documentaire van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes, twee jonge Vlaamse filmmakers die zich eerder lieten opmerken met hun afstudeerproject Because We Are Visual (2010) en de documentaire Rain (2012), in opdracht van het dansgezelschap Rosas. Alles in hun derde film speelt zich af binnen de schoolmuren, draait om werk – vandaar de titel – en observeert (of is het ‘ensceneert’?) in uitgesponnen statische shots hoe de leerlingen mechanica, in afwachting van de ‘grotere werken’ later, kleine klusjes uitvoeren (een videofoon plaatsen, een sollicitatiegesprek voeren, een badkamer installeren).

Tussen de praktijklessen door hoor en zie je hen keuvelen over voetbal, liefjes, hun situatie thuis of in hun thuisland – de meesten hebben een migratieachtergrond – waardoor deze docu langzaam aanzwelt tot een bressoniaans vormgegeven portret van het multiculturele Brussel. Grands travaux is niet onthullend, schreeuwerig of spectaculair, bevat geen slogans of statements over problemen en spanningen, maar is gemaakt met geduld, focus en zin voor esthetiek. Een discrete, tactiele inkijk in de leefwereld van jongeren waar vaak een stigma op rust en die stuk voor stuk works in progress blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content