En de Oscar gaat naar … Roel Van Bambost

Het gezicht van de Vlaamse filmjournalistiek geeft zijn Oscarprognoses. “Jeff Bridges ligt me nogal nauw aan het hart.”

Zondagavond 7 maart is het weer Oscartijd. Naar aanleiding van de Oscarnacht geeft Knack Focus elke dag deze week de competitieprognoses weer van mensen uit de Vlaamse filmwereld. We selecteerden daarvoor de zeven belangrijkste categorieën [beste film, beste regisseur, beste hoofdrol (m/v), beste bijrol (m/v) en beste buitenlandse film] en legden kenners het ristje nominaties voor. Die kenners zijn mensen die een ware hartstocht voor de zevende kunst koesteren en al eens graag met hun visie op cinema uitpakken (of dat sowieso beroepshalve doen).

De vierde kenner uit de reeks is de altijd genuanceerde en uiterst aimabele Roel Van Bambost, jarenlang de woensdagse filmgids van Het Journaal. Daarnaast ook veteraan van vele Oscaruitzendingen en kleinkunstcoryfee, al is dat laatste al geleden van toen ‘hippie’ nog een schappelijke subcultuuroptie was voor jongeren.

De Oscar voor beste film gaat naar … ?

Roel Van Bambost: “‘Avatar.’ Ik zou het terecht vinden om wat technisch gepresteerd is, maar het verhaal schiet toch nogal tekort. Chapeau voor de boodschap die Cameron wil brengen, want die is nogal on-Amerikaans (kritiek op de oorlogszucht van de V.S. en de manier waarop ze de bevolking in bezette landen behandelen), maar er hapert toch iets aan het scenario. Had wel niet verwacht dat ‘Avatar’ het succes van ‘Titanic’ zou overstijgen, dus daarom is het positief dat die onderliggende boodschap een groot publiek heeft bereikt.”

Wie zou er volgens u moeten winnen?

Van Bambost: “‘The Hurt Locker,’ een kleine film die een korte bioscoopcarrière kende, maar toch vakmanschap aan een hart weet te koppelen. Ik vond dat het personage van Jeremy Renner (genomineerd voor beste mannelijke hoofdrol) heel erg tot de verbeelding sprak. En er zitten ook een paar zenuwslopende momenten in natuurlijk.”

De regisseur die met een Oscar naar huis gaat wordt …

Van Bambost:”Als ‘Avatar’ de beste film is, dan zal dat wel James Cameron worden. Al sluit ik het niet uit dat ze Bigelow die prijs geven, want Hollywood houdt niet van Cameron.”

Welke cineast kan op uw sympathie rekenen?

Van Bambost:”Voor mij mag het uiteraard Kathryn Bigelow worden. Tarantino zal het nooit worden voor ‘Inglourious Basterds’: die film is wel sterk, maar te onsamenhangend. En Daniels en Reitman zijn buitenbeentjes.”

Welke acteur krijgt de Oscar voor beste hoofdrol?

Van Bambost:”Dat zal tussen Jeff Bridges en Colin Firth gaan. Voor beiden zou dat een terechte onderscheiding zijn.”

Op wie hoopt u?

Van Bambost:”Jeff Bridges ligt me nogal nauw aan het hart. En niet alleen omdat hij op dezelfde dag geboren is als ik (lacht). Het is een heel gemoedelijk man die kan bogen op een rijke carrière. ‘Crazy Heart’ is misschien niet de meest revolutionaire film, maar ik ging toch gemakkelijk mee in het verhaal. Misschien is het omdat ik wel vertrouwd ben met een paar van de performers die in deze film voorkomen, wie zal het zeggen?”

Welke vrouwelijke hoofdrol wordt beloond?

Van Bambost:”Bij gebrek aan beter, maar daarom geen afbreuk doend aan haar performance: Gabourey Sidibe. Zwakke categorie, het feit dat Meryl Streep genomineerd is voor wat in feite een niemendalletje is, zegt genoeg. Het kan ook wel dat Sandra Bullock ‘m krijgt, maar dat zou toch een beetje een misser zijn, zeker voor de film waarin ze speelt: die wordt hier straight to dvd uitgebracht.”

En uw favoriet uit het lijstje genomineerden is …?

Van Bambost:”Naast Sidibe had ik het ook wel voor Carey Mulligan in ‘An Education,’ die speelde haar rol met veel branie – had de juiste ritmiek in haar spel.”

De Oscar voor beste mannelijke bijrol gaat naar …

Van Bambost:”Christoph Waltz: hoe kan het ook anders? Stanley Tucci vond ik als ultieme slechterik wel sterk in ‘The Lovely Bones’, maar uiteindelijk draagt Waltz zijn film toch veel meer.”

Wie wordt onderscheiden in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol’?

Van Bambost:”Mo’Nique, schitterend als die doorslechte moeder uit ‘Precious.'”

Als afsluiter: welke prent schiet de hoofdvogel af in de categorie ‘beste buitenlandse film’?

Van Bambost:”Bij deze categorie is het altijd moeilijk, omdat de stemmers vrijwilligers zijn en dan nog meestal van iets oudere leeftijd. Daarom denk ik dat het ‘Das Weisse Band’ wordt, wat ook heel terecht zou zijn, maar mijn voorkeur gaat toch meer uit naar ‘Un Prophète.’ Maar die zal wellicht in het zand bijten omdat het geweld daarin ietsje te rauw, te realistisch is voor de gemiddelde stemmer.”

Had ‘De Helaasheid Der Dingen’ daar niet moeten tussenstaan?

Van Bambost:”Dat had ie zeker gekund. Maar ik vrees dat ‘De Helaasheid’ geen weerwerk had kunnen bieden aan ‘Un Prophète’ of ‘Das Weisse Band.’ Daarom was een nominatie al een serieuze verdienste geweest.”

Laurens Bouckaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content