En de Oscar gaat naar … Patrick Duynslaegher

Naar aanleiding van de Oscarnacht op 7 maart geeft Knack Focus elke dag de competitieprognoses van prominenten van de Vlaamse filmwereld. Vandaag is het de beurt aan onze eigen hoofdredacteur: Patrick Duyslaegher. “Ik heb een hekel aan Hollywoodfilms die hun kijkers vertellen hoe ze hun leven moeten leiden.”

Zondagavond 7 maart is het weer Oscartijd. Naar aanleiding van de Oscarnacht geeft Knack Focus elke dag deze week de competitieprognoses weer van mensen uit de Vlaamse filmwereld. We selecteerden daarvoor de zeven belangrijkste categorieën [beste film, beste regisseur, beste hoofdrol (m/v), beste bijrol (m/v) en beste buitenlandse film] en legden kenners het ristje nominaties voor. Die kenners zijn mensen die een ware hartstocht voor de zevende kunst koesteren en al eens graag met hun visie op cinema uitpakken (of dat sowieso beroepshalve doen).

Knack Focus-hoofdredacteur Patrick Duynslaegher is de derde filmkenner die de Oscarnominaties van aanstaande zondag fileert.

De Oscar voor ‘beste film’ gaat naar…?

Patrick Duynslaegher: “Avatar. Omdat de 3D-technologie grensverleggend is, begrijp ik dat men er enthousiast over is. Anderzijds vind ik dat James Cameron meer had moeten doen met die technologie. De boodschap en mentaliteit van Avatar is kinderachtig.”

Wie zou er volgens u moeten winnen? Duynslaegher: “The Hurt Locker; een maatschappelijk geladen film, en tegelijk een knappe brok Amerikaanse cinema.”

De regisseur die met een Oscar naar huis gaat wordt…

Duynslaegher: “Normaal gezien kan je deze categorie niet loskoppelen van die van ‘beste film’. Maar mijn gevoel zegt dat Kathryn Bigelow de prijs weg zal kapen. Ik denk dat iedereen achter Cameron staat om wat hij op technologisch vlak doet, maar hem tegelijkertijd toch maar een megalomaan vindt.

Mijn voorkeur gaat overigens ook naar haar uit. Niet omdat ze de eerste vrouw zou zijn die de prijs in ontvangst neemt, maar omdat The Hurt Locker simpelweg een erg straffe film is, gemaakt door een krachtige, stijlvolle madam.”

Welke acteur krijgt de Oscar voor beste hoofdrol?

Duynslaegher: “Volgens mij gaat die, om sentimentele redenen, naar Jeff Bridges; iemand die al jaren meedraait. Een ‘leading man’ genre Johnny Depp of Tom Cruise is hij nooit geworden, maar hij is wel áltijd goed.”

Op wie hoopt u?

Duynslaegher: “Colin Firth. Hij zet in ‘A Single Man’ één van zijn beste vertolkingen tot op heden neer. Wat mij betreft verdiende het regiedebuut van Tom Ford overigens een nominatie in de categorie ‘beste film’.”

Welke vrouwelijke hoofdrol wordt beloond?

Duynslaegher: “Ik vrees dat veel Amerikaanse vrouwen zich in Sandra Bullock zullen herkennen. Zij zet in The Blind Side een Oscargeile prestatie neer. Ik heb een hekel aan Hollywoodfilms die de kijker willen vertellen hoe ze hun leven moeten leiden.”

En uw favoriet uit het lijstje genomineerden is…?

Duynslaegher: “Door eliminatie van de andere kanshebbers, kies ik voor Gabourey Sidibe (lacht).”

De Oscar voor mannelijke bijrol gaat naar… Duynslaegher: “De gedoodverfde winnaar: Cristoph Waltz. Ik vraag me wel af of er voor hem ‘a life after Inglourious Basters’ weggelegd is. Hij mag de Oscar van mij wel winnen omdat hij enorm goed is in die karikaturale maar subtiele rol, maar ik zit niet echt te wachten op de volgende film waar hij een rol in zal spelen.”

Wie wordt onderscheiden in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol’? Duynslaegher: “Moeilijk, maar ik ga voor Mo’Nique in ‘Precious’. Tenzij men gaat voor de schoonheid, dan wordt het Penelope Cruz (lacht).”

Als afsluiter: welke prent schiet de hoofdvogel af in de categorie ‘beste buitenlandse film?’ Duynslaegher: “Moeilijk te voorspellen, want in die categorie gaat het beeldje vaak naar een onverwachte film. Ik ga voor Das Weisse Band van Haneke. De Amerikanen zullen hem verkiezen omdat het Haneke’s meest toegankelijke film is, en omdat hij je emotioneel raakt, wat altijd belangrijk is bij Amerikaanse prijzen. Ik kies daarentegen voor ‘Un Prophète’; een heel taaie, knappe misdaadfilm.”

Had ‘De Helaasheid Der Dingen’ daar niet moeten tussenstaan? Duynslaegher: “Het is goedkoop en chauvinistisch om te zeggen dat hij er absolúút bij had moeten zitten. Het is jammer, maar geen schande. Vergeet niet dat we hier met een wereldcompetitie te maken hebben, hé.”

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content