De Oscarpronostiek van Ward Verrijcken

Op 24 februari worden in Los Angeles de 85e Oscars uitgereikt. Vijf filmkenners geven hun pronostiek.

BESTE FILMGenomineerden: Amour, Argo, Beasts of the Southern Wild, Django Unchained, Les Misérables, Life of Pi, Lincoln, Silver Linings Playbook, Zero Dark Thirty‘Argo’ zal de Oscar winnen, omdat Hollywood blijkbaar absoluut een troostprijs wil geven aan Ben Affleck, die niet genomineerd raakte voor Beste Regie. Mijn favoriet is ‘Amour’ van Michael Haneke, die een onvergetelijk meesterwerk creeërde dat intelligenter en beklijvender is dan alle andere genomineerden in deze categorie. ‘The Master’ van Paul Thomas Anderson zou ook tussen de genomineerden moeten staan. Zijn complexe werk is zoveel boeiender dan de wel genomineerde Hollywood-kost van bijvoorbeeld ‘Life of Pi’ of ‘Les Misérables’.

BESTE REGISSEURGenomineerden: Michael Haneke, Ang Lee, David O. Russell, Steven Spielberg, Benh Zeithlin
Omdat er nog weinig enthousiasme bestaat voor Spielberg en zijn Lincoln, vrees ik dat de Academy naar Ang Lee, de man achter het zwaar overschatte ‘Life Of Pi’, zal gaan. Van mij van Michael Haneke de prijs mee naar huis nemen. Hij is momenteel de beste regisseur werkzaam in Europa en hij verdient het voor het prachtig gecomponeerde Amour. Wie hier ook thuishoort, is Joe Wright. De opulente overdaad van ‘Anna Karenina’ was niet iedereens cup of tea, maar bij vlagen was zijn interpretatie van Tolstoj briljant.

BESTE ACTEUR Genomineerden: Bradley Cooper, Daniel Day-Lewis, Hugh Jackman, Joaquin Phoenix, Denzel WashingtonDaniel Day-Lewis zal de Oscar verdiend winnen. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit met een vertolking die meer reïncarnatie dat interpretatie is. Naast deze genialiteit valt niet te kijken. Jean-Louis Trintignant uit ‘Amour’ hoort ook in deze lijst thuis. De samenwerking tussen hem en Emanuelle Riva is de bestaansreden van deze film. Trintignant had minstens zoveel recht op een nominatie als zijn tegenspeelster.

BESTE ACTRICE Genomineerden: Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Emmanuelle Riva, Quvenzhané Wallis, Naomi Watts
Ik zie Jennifer Lawrence met de prijs gaan lopen, want zij is het snoepje van Hollywood. Lawrence is een heerlijk spontane actrice met een grote toekomst, en in deze categorie belonen ze graag jonge prinsessen (zie: Gwyneth Paltrow, Charlize Theron, Reese Witherspoon). De Oscar zou eigenlijk moeten gaan naar Emanuelle Riva. Zij is een levende legende en haar vertolking in Amour is van een ongelofelijke overgave en waarachtigheid. Schandalig over het hoofd gezien is Rachel Weisz in ‘The Deep Blue Sea’. Wat een actrice! Wat een rol! Wat een film!

BESTE MANNELIJKE BIJROL Genomineerden: Philip Seymour Hoffman, Robert DeNiro, Alan Arkin, Tommy Lee Jones, Christoph Waltz
Ik vrees dat Christopher Waltz weer zal winnen, want blijkbaar geven ze heel graag awards aan dit soort van automatische-piloot-werk. Tommy Lee Jones verdient eigenlijk de Oscar. Zijn heel waardige, no-nonsensevertolking in ‘Lincoln’, met een emotionele noot op het einde is het beste dat hij in jaren heeft gedaan. Matthew McConaughey hoort ook in dit lijstje thuis. Zowel in Magic Mike als in Killer Joe creëerde de acteur memorabele en vooral heel entertainende personages.

BESTE VROUWELIJKE BIJROL Genomineerden: Sally Field, Anne Hathaway, Jacki Weaver, Helen Hunt, Amy Adams
Anne Hathaway krijgt gegarandeerd de Oscar. De über-tragische rol in Les Misérables is met overdreven pathetiek gespeeld door de ambitieuze Hathaway. Mijn keuze gaat naar Jacki Weaver. Haar prestatie in ‘Silver Linings Playbook’ is de enige evenwichtige rol in een film vol gezwollen acteernummertjes. Waarom zou Judi Dench met ‘Skyfall’ trouwens ook niet genomineerd mogen worden ? Dench amuseert zich zichtbaar te pletter in het Bond-universum en maakt van Skyfall een verrassend ontroerende film.

BESTE BUITENLANDSE FILMGenomineerden: Amour, Kon-Tiki, No, A Royal Affair, Rebelle

De winst van ‘Amour’ in deze categorie lijkt me nogal wiedes. Het is de beste film in het rijtje en de beste film van het jaar tout court. Wat is er hier nog ontbreekt is ‘One Upon A Time in Anatolia’, een Turks meesterwerk en een van de grootste Europese films van de 21e eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content