De Oscarpronostiek van Erik Van Looy

Op 24 februari worden in Los Angeles de 85e Oscars uitgereikt. Vijf filmkenners geven hun pronostiek. Erik Van Looy mag de spits afbijten. ‘Beste film? Het zal tussen ‘Argo’ en ‘Lincoln’ gaan.’

Beste Film Erik Van Looy: Het zal tussen ‘Argo’ en ‘Lincoln’ gaan. ‘Argo’ is een typische Oscarfilm is met een politiek kantje en bovendien is Ben Affleck, volledig onterecht, niet genomineerd als Beste Regisseur, dus dat zal ook veel sympathiestemmen opleveren.

‘Lincoln’ is niet mijn favoriet, maar een overwinning zou niet onterecht zijn. Ik heb mij moeten sleuren naar de film, want het is in principe een verfilming van de Gouden Gids: alleen maar gebabbel. Achteraf was ik echt onder de indruk. Spielberg heeft mij sinds lang getoond dat hij echt een geniale verteller van verhalen is.

‘Skyfall’ mocht er van mij ook bijstaan, omdat het een Bondfilm is die voor het eerst in een lange tijd iets bijbrengt aan de cinema. Of ‘The Dark Knight Rises’, alleen al voor Christopher Nolan. Hij slaagt er telkens in om tussen al die ongelooflijke dure comicblockbusters bovenuit te steken. Niet alleen met special effects, maar vooral met een goed verhaal.

Beste Regisseur
Erik Van Looy: Spielberg wordt volgens mij de Beste Regisseur, omdat hij een typische, maar ook zeer goede Oscarfilm heeft gemaakt. Het feit dat de film niet begint te vervelen is volledig zijn verdienste. Haneke zou de prijs van mij krijgen, al is het niet voor ‘Amour’, maar voor zijn vorige films, zoals ‘Das Weisse Band’, die waarvoor hij dan weer geen Oscar heeft gekregen.

Ik mis in dit lijstje uiteraard Ben Affleck. Hij is de voorbije jaren echt uitgegroeid tot een zeer interessante regisseur. Met ‘The Town’ en ‘Gone Baby Gone’ maakte hij al indruk en met ‘Argo’ gaat hij verder op dat elan. Kathryn Bigelow zou er ook moeten tussen staan. Wat ze presteert, met de immense druk van ‘The Hurt Locker’ op haar schouders, is echt sterk.

Beste Acteur
Erik Van Looy: Daniel Day-Lewis, zonder twijfel. Ik neem geen risico’s, ik gok nooit en al mijn geld staat op mijn bankrekening, maar hier wil ik mijn pink voor riskeren. Ik kijk graag naar acteurs die ingetogen en heel naturel spelen. Vooraf dacht ik dat deze rol het zoveelste verkleedfeestje met Daniel Day Lewis ging zijn, maar hij speelt het heel ingetogen en verdwijnt echt in zijn rol.

Wie ik mis op de shortlist is iemand zoals Mads Mikkelsen, die zowel in ‘Jagten’ als ‘A Royal Affair’ schittert. Het is misschien wat subjectief, maar van mij mag Mathias Schoenaerts er ook bij. Ik was echt weggeblazen van zijn werk in ‘De Rouille et d’Os’.

Beste Actrice
Erik Van Looy: Hier zal het waarschijnlijk gaan tussen Jessica Chastain en Jennifer Lawrence en ik denk dat de laatste het zal halen. Ze is een jonge en veelbelovend actrice en heeft op de Golden Globes, nog altijd een duidelijke graadmeter voor de Oscars, ook al de award voor Beste Actrice gewonnen.

Mijn stem gaat uit naar Jesicca Chastain, omdat haar rol allesbehalve evident was. Haar personage heeft totaal geen achtergond, maar toch weet ze haar met een duidelijke gelaagdheid te brengen.

Ik mis Marion Cotillard tussen de genomineerden. Voor ‘De Rouille et d’Os’ vond ik al de lof voor Cotillard wat overdreven, maar ze heeft mij in deze film volledig overtuigd van haar kunnen.

Beste Mannelijke Bijrol Erik Van Looy: Dit zal een strijd worden tussen Tommy Lee Jones en Christoph Waltz. Ik denk en hoop dat Jones het gaat halen. Het is namelijk al van ‘The Fugitive’ geleden dat hij een Oscar won en Waltz mocht in 2010 nog met een beeldje naar huis gaan.

De grote verdienste van Christoph Waltz is wel dat hij ‘Django Unchained’ draagt, want na het overlijden van zijn personage valt de film in mekaar. Het spijtige is ook dat de Oostenrijker eigenlijke exact dezelfde rol speelt als in ‘Inglourious Basterds’.

Beste Vrouwelijke Bijrol Erik Van Looy: Deze prijs zal gaan naar Anne Hathaway, dat voel je al weken aan. Haar kort kapsel en pathetische rol in ‘Les Misérables’ liggen traditioneel goed bij de leden van de Academy. Voor mij is het niet onverdiend, als was het dan voor haar prestatie als Catwoman in ‘The Dark Knight’ , waarvoor ze veel te weinig lof heeft gekregen.

Beste Buitenlandse Film Erik Van Looy: De Oscar zal en moet ook naar ‘Amour’ van Michael Haneke gaan. Haneke is een zeer interessante regisseur en de thematiek van zijn laatste film is ook herkenbaarder voor het gemiddelde Oscarpubliek.

Er zijn nog tal van andere films die ik bij de genomineerden zou zetten, maar het probleem is dat elke land maar één film mag inzenden. Zo horen ‘Jagten’ of ‘Headhunters’ hier zeker ook in dit lijstje thuis. En waarom niet ‘De Rouille et d’Os’? (XVdL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content