De kanshebbers op een Oscar-nominatie

© gf

Volgende week, op 24 januari worden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. Wij meten alvast de temperatuur op in de belangrijkste categorieën.

BESTE FILM Vroeger waren er vijf genomineerden, dan twee jaar lang tien en nu wordt het iets daartussenin: elke film die op minstens vijf percent van de stemformulieren als beste wordt genoemd, krijgt immers een nominatie, maar ook de titels die vaak als tweede of derde worden genoemd maken een kans. Als de nieuwe regels op de afgelopen jaren toegepast werden, raakten er telkens tussen de vijf en de tien films aan een nominatie, dus verwacht wordt dat dat ook nu zo zal zijn.

Vier films lijken in ieder geval al zeker van een vermelding: Hugo van Martin Scorsese, The Artist, de stille film van Michel Hazanavicius, The Descendants, de nieuwe van Alexander ‘Sideways’ Payne en The Help. Ook The Girl With The Dragon Tattoo van David Fincher maakt een goede kans, net als War Horse van Spielberg. The Tree of Life van Terrence Malick, onlangs nog door de Belgische critici uitgeroepen tot beste film van 2011, is een gok, aangezien die in geen enkele van de belangrijkste andere uitreikingen een nominatie kreeg.

BESTE REGISSEUR
Logischerwijze vallen hier dezelfde namen als in de vorige categorie, van Scorsese of Hazanavicius tot Fincher en Spielberg. Omdat The Artist de grootste kans lijkt te maken op een bekroning als Beste Film en Hazanavicius zo onbekend is, zouden de leden weleens geneigd kunnen zijn om oude en gerespecteerde rot Scorsese hier te belonen, ook al omdat die 3D artistiek heeft opgewaardeerd.

Ook Woody Allen, wiens Midnight in Paris in de VS enthousiast is onthaald, wordt hier genoemd, al zou hij wel eens de bekende naam te veel worden. Outsider: Nicolas Winding-Refn van Drive. Algemeen bejubeld, maar misschien net iets te blits voor het stempubliek. Overigens: onder de namen die genoemd worden, zit geen enkele vrouw.

BESTE ACTEUR
Moneyball valt wellicht af voor Beste Film/Regisseur, maar hoofdrolspeler Brad Pitt is een zekerheid. En aangezien hij in zowat alle voorgaande uitreikingen genomineerd was en ook won, lijkt hij ook op weg naar zijn allereerste Oscar. De grootste concurrentie komt van George Clooney (The Descendants) en Jean Dujardin (The Artist). Ook Leonardo DiCaprio zal ongetwijfeld genomineerd worden voor zijn prestatie als FBI-baas J. Edgar Hoover in J. Edgar, al waren de recensies voor de film in de VS allerminst laaiend.

Het veelgeprezen Tinker Tailor Soldier Spy lijkt dan weer overal af te vallen, maar al de film één nominatie binnenhaalt, dan wel in deze categorie voor Gary Oldman.

BESTE ACTRICE
Als je Margaret Thatcher (Meryl Streep) of Marilyn Monroe (Michelle Williams) speelt, weet je nog voor de eerste opnames al dat je genomineerd zult worden. De andere grote kanshebbers zijn Glenn Close (die in Albert Nobbs een vrouw speelt die zich voordoet als een man), Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin) en Viola Davis (The Help), die ook het meest kans maakt op een Oscar, als de leden voorbij haar huidskleur kunnen kijken.

Outsider: Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo), die zich alvast bij de Golden Globes tussen de grote namen kon wurmen.

BESTE BUITENLANDSE FILM
Met Rundskop van Michaël Roskam is dit is een categorie waar bij ons reikhalzend naar uitgekeken wordt, maar waar in de VS natuurlijk niemand van wakker ligt. Voorspellingen zijn extra moeilijk, omdat er van de ingezonden films niet veel in Amerika uitkomen en het kiescomité ze speciaal moet gaan bekijken om hun stem uit te brengen. Het Iraanse A Seperation, het Poolse In Darkness (van Agnieszka Holland, die ook voor de Amerikaanse tv werkt en al eerder genomineerd was met Europa, Europa) en het Libanese Where Do We Go Now? Iijken zekerheden, voor de rest ligt het open.

Voor wat het waard is: van de Amerikaanse journalisten die zich aan een voorspelling wagen, is er niemand die aan Rundskop denkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content