5 mythes over Cannes ontkracht

De feestjes, de sterren, de rode loper… Vijf stellingen over Cannes niet niet kloppen.

In Cannes zijn de feestjes mythisch

In Cannes brengt men – champagneglas in de hand – het grootste deel van z’n tijd door op exclusieve locaties in dandyeske’s villa’s waar ook meni Hollywoodster flaneert langs de rand van een zwembad. Klopt niet (meer). Party’s à volonté tijdens de hoogdagen van het festival (jaren 60 tot eind jaren 90), maar sinds de crisis zich ook laat voelen in de mondaine badstad, is het aantal exclusieve places to be op één hand te tellen (of bijna).

Ook op de meeste stranden van Cannes, die destijds werkten als een magneet voor wie op zoek was naar stijlvol nachtelijk vertier, zijn de openbare glamourfeestjes zoek, mede omdat afgebakende terreinen opgeëist worden door merken als Nespresso en Magnum die er hun pr onderhouden.

De winnaar van de Gouden Palm wordt op voorhand aangeduid

Volgens sommigen zou het palmares van het Festival van Cannes op voorhand vast liggen. Fout! De voorzitter en de juryleden zijn echter de enigen die beslissingsrecht hebben. Ze bespreken het palmares in een villa, buiten het bereik van pottenkijkers. Soms duurt dat tot de laatste minuut. Zelfs de gedelegeerd bestuurder van het Festival, Thierry Frémaux, heeft niets in de pap te brokken. Er wordt gefluisterd dat valse geruchten via de sociale media worden rondgestuurd om de meest gewiekste waarnemers, die het palmares voor de anderen willen kennen, in de val te lokken.

Alleen sterren op de rode loper

Uiteraard zijn de sterren aanwezig, de grote (en iets minder grote) namen van het witte doek die u ook ziet op televisie of op foto’s die de wereld worden ingestuurd. Maar er is (veel) meer. Terwijl er elke avond slechts een dertigtal bekende artiesten opdraven, worden er in totaal maar liefst 2281 plaatsen uitgedeeld. Dat zijn voornamelijk professionelen en genodigden van sponsors, maar ook inwoners van de Zuid-Franse badplaats horen daarbij.

In Cannes slaapt iedereen in een luxehotel

Niet alle festivalbezoekers verblijven in één van de luxehotels op de Croisette, verre van. Dat zou op logistiek vlak zelfs onmogelijk zijn aangezien er jaarlijks 30.000 à 40.000 professionelen naar Cannes afzakken.
In de stad zijn alle hotels volzet (meer dan 5000 kamers). De andere bezoekers huren een appartement (vaak peperduur tijdens het festival) of logeren bij een inwoner. Er zijn ook festivalgangers die op een camping slapen, in kloosters en zelfs in hun auto. Ook dat is Cannes.

Er wordt meer tijd op het strand doorgebracht dan in de zalen

Het beeld van zonnende festivalgangers die op het strand de zogenaamde starlettes in badpak bewonderen is helemaal voorbij, of toch zo goed als. Al dan niet schaars geklede filmsterretjes zijn er bijna niet meer. En de meeste stranden van Cannes zijn niet toegankelijk tijdens het Festival.

Blijft nog over: de zon, al is hier een flinke dosis geluk mee gemoeid. Normaal gezien schijnt de zon in Cannes. Maar de laatste twee jaar was het weer er echter rampzalig. In 2013 kwam de regen met bakken uit de lucht gevallen en waren de temperaturen bijzonder fris voor de tijd van het jaar. Eigenlijk het perfecte weer om naar de film te gaan… (CB/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content