10 jaar na de dood van Heath Ledger: een toptalent in zes onvergetelijke rollen

22/01/16 om 11:39 - Bijgewerkt op 22/01/18 om 14:17

Bron: Knack Focus

Tien jaar geleden, op 22 januari 2008, overleed Heath Ledger. Eerder lijstten we al zes van zijn bekendste rollen op. Ze illustreren dat de man op het punt stond om een van de grootste acteurs van zijn generatie te worden toen hij stierf.

10 jaar na de dood van Heath Ledger: een toptalent in zes onvergetelijke rollen

Heath Ledger (1979-2008) © Reuters

1. BROKEBACK MOUNTAIN (2005)

Als de eenvoudige cowboy die zijn leven lang blijft vechten tegen zijn 'verboden' liefde voor een andere jonge kerel (Jake Gyllenhaal) met wie hij tijdens een onvergetelijke zomer de schapen hoedde, zet Heath Ledger dé vertolking van zijn te korte leven neer. De subtiele wijze waarop hij door zijn lichaamstaal die permanente tweestrijd suggereert is hartverscheurend. De laatste scène in deze bejubelde film van Ang Lee, waarin Ledger zich middels een kledingstuk vastklampt aan de herinnering van zijn dode minnaar, is er een om te koesteren.

2. THE DARK KNIGHT (2008)

Sorry, Jack! Vergeet de vertolking van Nicholson als de grappende sadistische anarchist The Joker in Tim Burtons filmversie van de Batmancomic. De grijnzende clown die Heath Ledger in Christopher Nolans grimmige vervolg op zijn eigen Batman Begins neerzet - met zijn gezicht verborgen achter een uitdagende laag uitgedroogde KISS-verf - moet de meest memorabele en enge clownact uit de filmgeschiedenis zijn.

3. CANDY (2006)

Spijkerhard relaas van Neil Armfield over een straalverliefd Australisch stel dat via de heroïnespuit de intensiteit van zijn passie en intimiteit hoopt op te drijven maar in een neerwaartse spiraal van zelfvernietiging terechtkomt. Ledger is aandoenlijk kwetsbaar als de would-be dichter die meegezogen wordt in de helse psychedelische trip. Onuitgegeven in de Belgische bioscoop.

4. THE BROTHERS GRIMM (2005)

Ontluisterend sprookje van Terry Gilliam waarin de gebroeders Grimm rondreizende oplichters zijn die op het einde van de achttiende eeuw in Duitse dorpjes fake magie verkopen, maar tijdens een zoektocht naar vermiste kinderen pardoes in een echt betoverd woud belanden. Matt Damon is de cynicus van het duo, Heath Ledger de lichtgelovige broer. Gilliam weet als weinig anderen een rijkelijk visueel spektakel te creëren, vol hallucinante en bizarre details, maar zoals wel vaker bij dit ongedisciplineerde talent is The Brothers Grimm ook verward en incoherent.

5. MONSTER'S BALL (2001)

In deze aangrijpende kroniek van Marc Forster over de gepijnigde relatie tussen een blanke gevangenisbewaarder (Billy Bob Thornton) en een zwarte serveerster (Halle Berry), beiden door verdriet getekend, speelt Heath Ledger slechts een bijrol. Maar ook zijn intense vertolking van de moegetergde zoon die uit het leven stapt ( 'He was weak', is de reactie van zijn hardvochtige grootvader) blijft lang nazinderen.

6. THE PATRIOT (2000)

Voor niet-Amerikanen is het met de Stars & Stripes wapperende patriottisme haast ondraaglijk in dit epos over de Amerikaanse revolutie waarin Mel Gibson quasi op zijn eentje ten strijde trekt tegen het perfide Britse bezettingsleger. De echte revelatie in deze historische blockbuster van Roland Emmerich is Heath Ledger, die in zijn doorbraakrol woeste Mel van het bloederige doek speelt.

Lees meer over:

Onze partners