Actuele Thema's »

Koningin Paola bestelt kunst bij Michaël Borremans

donderdag 20 mei 2010 om 11u22

In 2002 integreerde Jan Fabre zijn kunst al in het koninklijk paleis © Belga

Dat koningin Paola een liefhebber van hedendaagse kunst is, is al langer geweten. Momenteel werkt kunstenaar Michaël Borremans dan ook aan enkele werken in haar opdracht.

Michaël Borremans behoort tot de meest gereputeerde kunstenaars van ons land. Ook internationaal is zijn werk erg bekend. Op initiatief van koningin Paola werkt hij aan een ensemble schilderijen en een film voor de koninklijke collectie. Dat ensemble wordt deze zomer gepresenteerd, meldt De Standaard.

Borremans werkt aan vijf schilderijen en een film. "Ik heb mij geïnspireerd op de traditie van de hofkunst", zegt hij. "Eeuwenlang hebben kunstenaars werk in opdracht gemaakt voor grote paleizen. Het heeft iets sprookjesachtig dat dat nog steeds gebeurt." 

Het wellicht meest bekende kunstwerk uit de koninklijke collectie is 'Heaven of Delight' van Jan Fabre. Hij transformeerde het nooit afgewerkte plafond van de spiegelzaal tot een gigantisch kunstwerk door er ongeveer anderhalf miljoen groene schildjes van de Thaise juweelkever op aan te brengen.

Elien Haentjens
 

Knack Focus-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , , ,

 

Reacties

William Vananderoye | 20 juli 2010

Eigenlijk bevestigt ons vorstenhuis met deze nieuwste artistieke opwelling dat het is wat wij al lang wisten: een museum. Nog even en het evolueert naar een mausoleum. Niettemin, alle respect voor Borremans: il faut le faire, n'est-ce pas?

Ongepast?

wall1003 | 20 mei 2010

In één van zijn beroemde Kerstboodschappen riep Zijne Hoogheid op tot soberder leven en deed een warme oproep tegen het materialisme dat alsmaar sterker wordt. Prachtige boodschap.Zo herinner ik me ook nog levendig zijn warme oproep voor een hechtere familieband,immers één van de basispeilers van de maatschappij. Ook weer prachtige boodschap. Jammer dat de Vorst en zijn entourage die boodschappen niet zelf toepassen. Iedereen leeft in de angst voor de komende verarmingsperiode want inleveren moeten we -volgens de boodschappen die ons om de oren klinken-harder dan ooit voorheen. Uiteraard geldt dit niet voor de Saxen-Coburgers die verder rijkelijk grote sier kunnen maken met onze centen die in de diepe zakken van de dotaties verdwijnen. Farizeeërs.

Ongepast?

Herreman C | 20 mei 2010

Voor haar niet moeilijk hé met zo'n dotatie,wie betaald tenslotte de kunst van Fabiola?????

Ongepast?

 

Reageer