Brugs patrimonium opnieuw in opspraak

Naar aanleiding van een grootschalig nieuwbouwproject aan de Brugse Potterierei is opnieuw een klacht ingediend bij Unesco.

Het erfgoed in Brugge komt opnieuw in opspraak. Er is alweer een klacht bij de Unesco ingediend betreffende een grootschalig nieuwbouwproject aan de Potterierei, een van de mooiste stadslandschappen van de stad.

Het Brugse OCMW plant een groot verzorgingscentrum voor bejaarden aan de Potterierei in Brugge. Daarvoor ruimt het oude bejaardenhuis plaats voor een veel grootschaliger nieuwbouw die een stempel drukt op het historische stadslandschap naast het Potteriemuseum aan de Lange Rei. Dit delicate project is niet naar de zin van verschillende erfgoedverenigingen in Brugge. Die dienen daarom een klacht in bij de Unesco.

Het gaat om de verenigingen SOS voor een Leefbaar Brugge, de vzw Marcus Gerards, de vzw Erfgoedforum Brugge en de vzw Brugge die Scone. Deze verenigingen strijden al jaren voor een betere bescherming van de historische binnenstad. Ze legden in het verleden al klacht neer bij de Unesco, die een aantal experts naar de stad heeft gestuurd. Volgens de verenigingen houdt het stadsbestuur niet of amper rekening met het negatieve advies en de richtlijnen die de Unesco-experts hebben voorgesteld. Het geplande project aan de Potterierei is volgens hen weer een voorbeeld van hoe het niet moet.

Goede voorbeeld

De huidige plannen voor het project zijn al een afzwakking van wat ooit werd voorgesteld. Eerder voorzag het OCMW in een nog groter project, dat ook de sloop van een rij pittoreske gevels inhield. De verenigingen stellen dat het volume van de nieuwbouw overdreven groot is en zeker tot de helft zou moeten worden gereduceerd. Ze willen ook garanties dat de oude gevels aan de Potterierei zeker behouden blijven. Bovendien wordt de opdringerige en agressieve stijl van de nieuwbouw als onaanvaardbaar beschouwd.

Daarnaast wijzen de verenigingen er op dat de plannen al meermaals aan de Stedelijke Commissie Stedenschoon werden voorgelegd en telkens werden afgekeurd. Tot slot begrijpen de verenigingen niet dat de stad als bouwheer niet het goede voorbeeld toont door een ander soort architectuur voor te stellen en te kiezen voor een kleinschaliger project.

Het is een feit dat dit project het uitzicht van dit zeer pittoreske stadslandschap zou kunnen schaden. Zowel de schaal als de stijl en de gebruikte materialen passen niet echt met de omgeving die kleinschalig is. Voor de bouw worden ook enkele neogotische bouwwerken die grenzen aan de historische site van het Potteriehospitaal afgebroken. Deze middeleeuwse site is niet enkel waardevol, maar is ook door zijn ligging, buiten het toeristische circuit, extra interessant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content