Bourgeois beschermt West-Vlaamse oorlogsgedenktekens

Van de 900 gedenktekens die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog zijn er voortaan 24 definitief beschermd.

Van oorlogsgedenktekens over ereperken tot standbeelden. In West-Vlaanderen herinneren zo’n 900 gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog.

Om die materiële herinneringen aan de oorlog te bewaren legde het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen een inventaris aan van de relicten langsheen de frontlijnen van het niet-bezette gebied in West-Vlaanderen.

Van die 900 gedenktekens zijn er voortaan 24 definitief beschermd. Volgens minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois zitten er een aantal zeer merkwaardige exemplaren tussen. “Er is een monument van een vrouwelijke beeldhouwer, hetgeen erg uitzonderlijk was in die tijd. In Torhout staat dan weer een gecontesteerd Belgisch gedenkteken dat eerst bedoeld was voor de Duitse slachtoffers. En dan is er ook nog een beeldhouwwerk van de hand van Karel Lateur, de broer van Stijn Streuvels.”

Brug met bizons

Merkwaardig is ook het Leiegedenkteken met zijn Luikse gedenksteen in Kortrijk. Zo is er het ruiterstandbeeld van Leopold III, het enige van die koning dat nog in ons land staat. Het nationale gedenkteken wil de herinnering aan het verzet van het Belgische leger en zijn opperbevelhebber Leopold III tijdens de slag aan de Leie in mei 1940 levendig houden. Fontaine en Libotte hebben het ontworpen, de bronzen beeldengroep is van Alfred Courtens.

Ook het indrukwekkende ruiterstandbeeld van Albert I in Brugge, naar een ontwerp van Octave Rotsaert, prijkt op de lijst. Diezelfde kunstenaar stond in voor de beelden op de Canadabrug. Die brug met bizons is een ode aan de bevrijding van de stad Brugge door de Canadese eenheden.

Tot slot stelde Bourgeois dat hij tegen de herdenkingen, die vanaf 2014 lopen, zoveel mogelijk gedenktekens wil beschermen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content