Ordnung muss (nicht) sein

Nederland heeft nu ook zijn eigen beheerste tegenhanger van onze exuberante Brecht Evens gevonden. Lees: Tim Enthoven is een debuterende twintiger met internationaal potentieel en vernieuwende beeldtaal.

Binnenskamers ***

Tim Enthoven

Bries & De Harmonie, 116 blz., €24,5

Binnenskamers lijkt op geen enkele andere strip die je ooit hebt gezien. Het begint al met de sierlijke witte letters op de zwarte cover, die verraden dat de 25-jarige debutant Tim Enthoven een achtergrond heeft in design. Binnenin is Binnenskamers even bestudeerd. Voor de weergave van een moeilijke fase uit het leven van een kunststudent, die niet toevallig Tim heet, heeft Enthoven de klassieke stripindeling helemaal achterwege gelaten. Per dubbele pagina plaatst hij tussen 1 en 150 verschillende lijntekeningen, die grafisch iets weg hebben van erg precieze, maar afstandelijke veiligheidsinstructies. Die over de pagina’s verspreide scènes gaan gepaard met een sierlijke handgeschreven tekst. Voor de kamers waarin het hoofdpersonage zich bevindt, gebruikt Enthoven architecturaal aandoende perspectieftekeningen. Die lijken op de kaders die je rond een stripplaatje verwacht, maar dan driedimensionaal. De bewegingsvrijheid van de Tim in het boek wordt zo nog extra beperkt door begrenzende lijnen.

Gaandeweg blijkt dat de kunststudent zijn opleiding aan de kant heeft geschoven en nu elk contact met de buitenwereld vermijdt, om zich zo geconcentreerd mogelijk aan zijn kunst te kunnen wijden. De gsm staat uit en hij komt alleen buiten om afhaalchinees te gaan halen. Hij legt zichzelf ook een strikte, routineuze dagindeling op. Daarin krijgen zelfs onbenullige noodzaken als tanden poetsen en toiletbezoek een hoofdrol, omdat ze voor afwisseling zorgen. Door de vormgeving van het boek word je als lezer helemaal meegetrokken in de ordelijke beklemming waarin Tim zich afzondert, maar hoe het hoofdpersonage ook probeert, de totale afzondering blijkt niet haalbaar. Een afgedwongen cafégesprek met een van zijn zeldzame vrienden doet hem meer deugd dan hij aanvankelijk wil toegeven. Wanneer hij later op een feestje helemaal in de ban raakt van een sigarenrokend meisje, is het hek van de dam en breekt de buitenwereld vleeskleurig en groot binnen in zijn beschermde cocon. Door de naar autisme neigende stijlbeheersing en impliciete wendingen die voor de lezer niet te voorspellen zijn, werkt Binnenskamers nog lang na het lezen na.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content