Nieuwe ‘Saga’ tijdelijk verbannen uit Apple Store

Het twaalfde nummer van de fantasy stripreeks ‘Saga’ kon tijdelijk niet aangekocht worden via iOS-apps. ComiXology, een digitaal platform voor strips, is partner van Apple en gooide de uitgave uit het assortiment omwille van twee tekeningen ter grootte van een postzegel. Daarop is een man te zien die een andere man oraal bevredigt.

Oorspronkelijk wees de stripindustrie met een boze vinger naar elektronicagigant Apple omwille van de onnodige censuur. Nu blijkt dat het bedrijf ComiXology, die de mobiele app creëert, verantwoordelijk is voor de blunder. Naar eigen zeggen volgden ze alleen maar het beleid van Apple. “Volgens onze interpretatie van dat beleid, dachten we dat ‘Saga #12’ niet opgenomen mocht worden in onze app”, zei David Steinberger, CEO van ComiXology, in een officiële verklaring. Ondertussen heeft Apple het misverstand rechtgezet en moet het twaalfde ‘Saga’-nummer snel beschikbaar zijn.

Toch is er genoeg tijd verstreken om furore te veroorzaken in de stripwereld. Auteur Brian K. Vaughan, die eerder drie van de zes ‘Lost’-seizoenen van een script voorzag, was not amused. “Het is ergerlijk, zeker omdat onze reeks in het verleden al tekeningen bevatte die ik als veel explicieter zou beschouwen”, verklaarde hij. “Fiona (Staples, de tekenares) en ik zouden de afbeeldingen kunnen bewerken, maar alles wat we in het boek hebben gestopt, is er om het verhaal te ondersteunen, niet om te choqueren of om oproer te veroorzaken, so we’re not changing shit.”

Vooral het feit dat de seksuele handeling door twee mannen wordt uitgevoerd, maakt de censuur voor velen onbegrijpelijk. Zowel de App Store als iTunes bieden gelijkaardige content aan, maar dan in een heteroseksuele vorm. Daarnaast is het inderdaad ironisch dat eerdere uitgaven van ‘Saga’ veel extremere beelden bevatte. Heteroseks, geweld en kinderprostitutie kunnen wel, maar een petieterig beeld van een blowjob zou gecensureerd moeten worden, gewoon omdat het twee mannen zijn. De tastbare versie van de strip is trouwens, volledig intact, te verkrijgen in de boekenhandel.

Het is niet de eerste keer dat Apple commentaar krijgt op haar censuurbeleid. De feministische schrijfster Naomi Wolf zag de titel van haar boek ‘Vagina’ veranderen in ‘V****a’. Ironisch genoeg is het werk een studie over hoe onze samenleving vermijdt na te denken en te praten over de genitaliën van vrouwen. Bij het erotische verhaal van Salwa Al Neimi ging Apple nog een stapje verder. Omdat er een blote kont op de cover stond, vloog het boek resoluut uit de App Store. Hoezo, onze maatschappij is oversekst? (CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content