Groot Dictee der Nederlandse Taal over andere boeg gegooid

© Imageglobe

Dit jaar stelt de Nederlandse auteur Bart Chabot de 25e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal op. De auteur wil het dictee dit jaar op een andere manier aanpakken en onbegrijpelijke woorden uit de tekst wegzuiveren.

Dit jaar stelt de Nederlandse auteur Bart Chabot de 25e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal op. Dat meldt de Nederlandse Volkskrant, één van de organisatoren. De auteur wil het dictee dit jaar op een andere manier aanpakken en onbegrijpelijke woorden uit de tekst wegzuiveren.

Rariteitenkabinet

De 60-jarige schrijver Bart Chabot wil ernaar streven dat deelnemers zich enkel nog hoeven te concentreren op spelling en taalkundige fouten en de woorden kunnen herkennen. De voorbije jaren werd het Groot Dictee der Nederlandse Taal volgens hem een ‘rariteitenkabinet’ met woorden die bij de kandidaten volstrekt onbekend in de oren klonken.

“Om me heen hoorde ik mensen klagen dat ze de tekst zo onbegrijpelijk vonden dat ze stopten met meeschrijven. Er staan weleens meer dan vijftien woorden in waarvan de gemiddelde Nederlander niet weet wat ze betekenen. Dat kan niet. Dan schiet je je doel voorbij”, meldt Bart Chabot. Hij zal ervoor zorgen dat de tekst geen woorden bevat die de gemiddelde taalgebruiker niet kent en de deelnemers niet meer afgeleid worden door de soms hoogdravende woordkeus van voorgaande auteurs.

Zo was er vorig jaar veel kritiek op de tekst ‘Een przewalskipaardenmiddel’ van Kees van Kooten, die woorden als ‘anastrofes’, ‘zeugmata’ en ‘anakoloeten’ opnam.

Voor Bart Chabot is het Groot Dictee in de eerste plaats een test voor spel- en taalvaardigheid en een gezelschapsspel. De jubileumeditie gaat in december dit jaar door.

Chabot weet in elk geval waar hij het over heeft. Hij nam tot nu toe aan alle edities deel als Bekende Nederlander en zal zich dit jaar voor de laatste keer aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal wagen. “Ik wil me weer concentreren op schrijven. En ik wil voorkomen dat mensen zeggen: daar heb je hem ook weer”, meldt hij aan de Volkskrant. Daarnaast kun je Chabot ook regelmatig in het theater bewonderen en hij brengt singles en cd’s uit.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is een wedstrijd in het correct spellen van de Nederlandse taal die jaarlijks op de derde woensdag van december wordt gehouden. Het Dictee vindt plaats in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag.

NOS-journalist Philip Freriks presenteert de televisie-uitzending sinds 2005 in samenwerking met de Vlaamse VRT-journaliste Martine Tanghe. Veel Vlamingen hadden namelijk moeite om de Noord-Nederlandse tongval van Philip Freriks te begrijpen. Kijkers kunnen tijdens de uitzending meevolgen om hun kennis van de Nederlandse spelling te toetsen.

Elk jaar gaan ongeveer 40 Nederlanders en 20 Vlamingen de competitie aan. Beide groepen bestaan voor de helft uit uitgenodigde prominenten en voor de andere helft uit deelnemers die geselecteerd zijn via een voorronde in de Volkskrant en De Morgen. Vlaming Dirk Bosmans, een communicatieadviseur uit Sint-Jans-Molenbeek, won de 24e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij maakte dertien fouten. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content