Duik in de wereld van Thorgal

© .

Grzegorz Rosinski wil zijn held Viking niet in de steek laten: “Het is zeer belangrijk dat Thorgal verder leeft” vertelt de Poolse tekenaar, samen met de Belgische scenarist Jean Van Hamme auteur van een legendarische stripreeks.

“Ik heb me nooit kunnen vinden in de spreuk ‘na ons de zondvloed’. Je creëert geen verlangen om het daarna weer weg te nemen. Dat is immoreel” zegt hij in een onderhoud met het Franse persagentschap AFP in de brasserie van het Stripmuseum in Brussel naar aanleiding van de tentoonstelling “De Wereld van Thorgal”. De tekenaar die 73 jaar geleden in Stalowa Wola, in het Zuid-Oosten van Polen, geboren werd, vertelt dat hij aan een belangrijk punt in zijn leven is gekomen. “Ik wil Thorgal zeker niet in de steek laten maar we hebben geen eeuwig leven. Mijn droom is een maximum aantal mensen uit te nodigen, nu of na mij. Er zijn veel sterkere artiesten dan ik” verklaart hij zonder de naam van zijn potentiële opvolger te onthullen.

Duik in de wereld van Thorgal

Thorgal, waarvan de albums in 250.000 exemplaren verschijnen, zal dus niet hetzelfde lot als Kuifje beschoren zijn. Hergé had namelijk verklaard dat hij na zijn dood geen nieuwe avonturen van Kuifje meer wou. Thorgal verscheen de eerste keer in de Belgische editie van het weekblad Kuifje in 1977. Hij ontstond uit een samenwerking van een beloftevol Belgische scenarist Jean Van Hamme (XIII, Largo Winch) en een tekenaar die toen achter het Ijzeren Gordijn leefde en als enige strip Vaillant kende, het kindertijdschrift van de Franse Communistische Partij.

Ik was een soort pionier, de eerste tekenaar uit de Oostbloklanden die rechtstreeks met een Westerse uitgever werkte zonder controle van de officiële censuur.

“Ik was geïnteresseerd in alle vormen van visuele expressie. Ik werkte met Van Hamme om bij te leren” herinnert Rosinski zich. “Ik was een soort pionier, de eerste tekenaar uit de Oostbloklanden die rechtstreeks met een Westerse uitgever werkte zonder controle van de officiële censuur “. Toch was zijn vrijheid niet volledig. “Ik mocht geen seks, geweld of politiek tonen. Geen spionage- of KGB-verhalen. We hebben ons dus op menselijke gevoelens geconcentreerd die dezelfde zijn onder om het even welk regime”.

Duik in de wereld van Thorgal

André-Paul Duchâteau, hoofdredacteur van het weekblad Kuifje, stelde voor om over de vikingwereld te tekenen. Zoals de eerste brieven tussen Rosinski en “Meneer Van Hamme” aantonen, die de bezoeker kan zien in het Stripmuseum, waren de twee auteurs onmiddellijk te vinden voor het idee. De Belgische scenarist gaf een “heroic fantasy” touch aan de Scandinavische wereld uit het jaar 1000. Thorgal komt van een andere planeet, spreekt met de Goden en zijn kinderen bezitten bovennatuurlijke krachten. Volgens Thierry Bellefroid, de curator van de tentoonstelling, kwam dat stripgenre weinig voor in de jaren 70. In het initiële scenario op de eerste stroken die door Van Hamme verzonden werden heette de held Ragnar, net zoals het hoofdpersonage van de recente Amerikaanse televisieserie Vikings.

Dankzij de tentoonstelling kan ik zien hoe mijn werk geëvolueerd is wat niet wil zeggen dat het volmaakt is.

De tentoonstelling in Brussel focust op één van de origineelste aspecten van het werk van de Poolse kunstenaar door een dertigtal van zijn originele schilderijen voor de omslagen van de albums te tonen. “Dankzij de tentoonstelling kan ik zien hoe mijn werk geëvolueerd is wat niet wil zeggen dat het volmaakt is” vertelt hij. “Ik zoek altijd nieuwe uitdrukkingsmiddelen. Het is een godsgeschenk om geen stijl te hebben”.

Duik in de wereld van Thorgal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content