Brusselaar Hermann krijgt eindelijk Grote Prijs op stripfestival Angoulême

Hermann © Belga Image

Na meer dan vijftig jaar noest tekenen heeft Hermann, de auteur van Jeremiah en Comanche, de Grote Prijs van de stad Angoulême beet, de meest prestigieuze carrièreprijs voor strips. In een elektronische stemronde, waarbij duizenden auteurs hun voorkeur mochten aanvinken, kreeg Hermann meer stemmen dan zijn twee medegenomineerden Alan Moore en Claire Wendling.

In de officiële persmededeling looft het festival Hermann als één van de belangrijkste figuren van de populaire strip in Europa. Zijn onderscheiding betekent dat hij in 2017 festivalvoorzitter wordt in Angoulême en er een overzichtstentoonstelling krijgt.

De 77-jarige Hermann Huppen, afkomstig uit een dorpje bij Malmédy maar al jarenlang inwoner van Ukkel, begon precies vijftig jaar geleden de actiestrip Bernard Prince te tekenen voor het weekblad Kuifje, op scenario van Greg. Enkele jaren later volgden de westernreeks Comanche, ook al geschreven door Greg, en de historische reeks Jugurtha, op scenario van Jean-Luc Vernal. Al snel werd de autodidact Hermann erkend als een van de allerbeste realistische tekenaars.

Brusselaar Hermann krijgt eindelijk Grote Prijs op stripfestival Angoulême
© Hermann

Hermann bleef niet alleen erg productief, hij zocht ook geregeld nieuwe uitdagingen. Zo begon hij in 1979 met de postapocalyptische serie Jeremiah zijn eigen verhalen te schrijven. De reeks liet de lezers kennis maken met Hermanns pessimistische blik op de mensheid. Jeremiah schopte het tot een tv-serie in de V.S. en Hermann tekent nog jaarlijks een nieuw album. Het 34ste deel is vorig jaar verschenen. Vanaf 1984 schreef en tekende hij ook de middeleeuwse serie De torens van Schemerwoude.

Aquareltechniek

In de jaren negentig begon Hermann series af te wisselen met losse verhalen. Tot de bekendste daarvan behoren Sarajevo-tango (1995), een gespierde aanklacht tegen de machteloosheid van de internationale gemeenschap tijdens de oorlog in Bosnië, en Bloedbruiloft (2000), op scenario van Jean Van Hamme, dat verfilmd werd door Dominique Deruddere. Ook op tekenvlak bleef Hermann experimenteren. Sinds 1995 heeft hij de lijntekeningen met vlakke inkleuring van de klassieke strip ingeruild voor een indrukwekkende aquareltechniek. De laatste jaren schrijft Hermanns zoon Yves H. veel van zijn verhalen, op die van de reeks Jeremiah na. Tot nu toe heeft hij maar liefst 97 stripboeken gepubliceerd, waarvan het recentste, Old pa Anderson, in februari in het Nederlands uitkomt.

Persona non grata

Vooraf was onzeker of Hermann de Grote Prijs wel zou accepteren. Hij had herhaaldelijk verklaard de prijs te zullen weigeren. Hoewel Hermann het opstartende festival in de jaren zeventig steunde, kwam er later ruis op de onderlinge relatie. Hermann zou in Angoulême persona non grata geworden zijn omdat hij het festival vriendjespolitiek bij de toekenning van de Grote Prijs had verweten, zo vertelde hij enkele jaren geleden aan Knack Focus. Ondertussen is de procedure voor de verkiezing van de Grote Prijs grondig hervormd.

Hermann is pas de vierde Belg die de Grote Prijs krijgt in de 43 edities van het festival, na Jijé (Jerry Spring) en André Franquin (Robbedoes en Guust Flater) in de jaren zeventig en François Schuiten (De duistere steden) in 2002. Hij volgt de Amerikaan Bill Watterson (2014) en de Japanner Katsuhiro Otomo (2015) op. In 2009 werd Hermann ook al Chevalier des Arts et des Lettres in Frankrijk.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content