Boeken (vooral strips) verkochten in 2015 een beetje beter

© iStock

De boekenverkoop in Vlaanderen heeft in 2015 een lichte stijging gekend, vooral dankzij de betere verkoop bij de strips, die sowieso altijd al populair waren in ons land.

Hoewel kookboeken het globaal minder doen, was het succesvolste boek in 2015 toch weer een kookboek, met name “Puur eten dat je gelukkig maakt 2” van Pascale Naessens. De best verkochte roman staat op de derde plaats: “Het meisje in de trein” van de Britse Paula Hawkins. De verkoop van e-books (elektronische boeken) is op jaarbasis ook een tikkeltje gestegen, van 2,9 naar 3,14 pct, wat natuurlijk nog altijd een erg bescheiden marktaandeel vertegenwoordigt. Dat alles blijkt uit de nieuwste gegevens van Boek.be en GfK.

De top tien van best verkochte boeken van 2015 in Vlaanderen ziet er zo uit:

1. Puur eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens (Uitgeverij Lannoo)

2. De Druivelaar dagwijzer 2016 – De Druivelaar

3. Het meisje in de trein – Paula Hawkins (Bruna Uitgevers)

4. Grey – E.L. James (Prometheus Uitgeverij)

5. Puur eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens (Uitgeverij Lannoo)

6. De Kiekeboes 142 Tot op de bodem – Merho (Standaard Uitgeverij)

7. De Kiekeboes 143 De truken van Defhoor – Merho (Standaard Uitgeverij)

8. Asterix – De papyrus van Caesar – Jean-Yves Ferri en Didier Conrad (Albert René)

9. De Kiekeboes 144 Losse flodders – Merho (Standaard Uitgeverij)

10. Amoras 5 Wiske – Charel Cambre en Marc Legendre / Willy Vandersteen (Standaard Uitgeverij)

Strips doen het goed

De strips doen het uitstekend met een omzetstijging van bijna 14 procent. Niet minder dan 5 strips nestelen zich in de top 10 van de best verkochte boeken. Er werden in 2015 bijna 3 miljoen strips verkocht in Vlaanderen, waarmee het recordjaar 2013 werd overtroffen.

Er wordt ook groei genoteerd bij wat men noemt de “boekverwante producten” zoals kalenders en stickerboeken: 18 pct meer dan vorig jaar. Scheurkalenders doen het in dit digitale tijdperk opmerkelijk goed, met de “Druivelaar” als absolute uitschieter. Het is het tweede meest verkochte “boek” in Vlaanderen in 2015. Maar ook het “Frozen”-vriendenboek en het boek van de populaire tv-quiz “De Slimste mens ter wereld” doen het uitstekend.

De meest gelezen Vlaamse auteur is nog altijd de Brugse thrillerauteur Pieter Aspe. Hij staat in de hitparade op plaats 11 met “De doos”. Griet Op de Beeck volgt op plaats 13 met “Kom hier dat ik u kus”.

Bij de non-fictie is Dirk De Wachter opnieuw de populairste auteur met zijn boek “Liefde. Een onmogelijk verlangen? ” Ook “Oorlog om de geesten” van Rudi Vranckx scoorde zeer goed in 2015.

Vooral internetverkoop stijgt

Het sterkst groeiende kanaal zijn de internetwinkels. Hun omzet steeg in 2015 met 19 pct en hun marktaandeel stijgt van 12,2 pct naar 14,4 pct. De boekensector volgt daarmee de stijgende trend van de internetverkoop in andere sectoren in ons land.

Over het hele jaar 2015 gezien is de e-bookverkoop gestegen van 2,9 pct naar 3,14 pct van de totale boekenverkoop. Maar opvallend is wel dat in het laatste kwartaal van het jaar, de e-bookverkoop is gedaald. In het laatste kwartaal van 2014 waren de e-books goed voor 2,6 pct van de totale verkoop, terwijl dit in het laatste kwartaal van 2015 daalde naar 1,9 pct.

Vlamingen houden van series

Opvallend is volgens de mensen van Boeke.be dat Vlamingen dol zijn op reeksen. Dat valt dus op de kookboekenseries “Puur Eten” en “Dagelijkse kost” en bij de kinderboeken als “Het Leven van een Loser” en “Geronimo Stilton”, en stripreeksen als “Jommeke”, “FC De Kampioenen” en “Kiekeboe”. Daarom kiezen steeds meer uitgevers ervoor om nieuwe titels binnen een reeks uit te brengen.

In Europees verband bevindt Vlaanderen zich in het midden van de groep. Grootste stijger is Nederland. Na verschillende jaren van opvallende mincijfers kent de boekenverkoop in Nederland in 2015 een stijging met 3,7 pct. Ook Frankrijk en Italië tekenen positieve cijfers op met respectievelijk +1,7 en +0,9 pct. Duitsland daarentegen kent een omzetdaling in de boekenverkoop met -1,7 pct. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content