10 beste boeken van 2013

Over de bevelhebber van de Boeken Top 10 van 2013 valt te discussiëren: Thomas Pynchon mag dan wel op eenzame hoogtes toeven, zijn recentste roman ‘Bleeding Edge’ werd niet onverdeeld positief onthaald.

10 beste boeken van 2013:

1. Thomas Pynchon

Bleeding Edge

2. Russell Banks

Huid

3. Ilja Leonard Pfeijffer

La Superba

4. Saskia De Coster

Wij en ik

5. Marisha Pessl

Nachtfilm

6. JJ Abrams & Doug Durst

S

7. Amity Gaige

Alledaagse wanen

8. Robert Walser

De vrouw op het balkon

9. Georges Saunders

Tien december

10. Julian Barnes

Hoogteverschillen

Altijd gruwelijk, eindejaarslijstjes opstellen, vooral voor de menigte die net buiten de boot valt – James Salter, A.F.Th. van der Heijden, Allard Schröder, John le Carré… de drenkelingen vullen een halve zee en ook over de bevelhebber van het lijstje valt te discussiëren.

Thomas Pynchon mag dan wel op ijle, eenzame hoogtes toeven, zijn recentste roman Bleeding Edge werd niet onverdeeld positief onthaald. Het spervuur aan briljante dialogen en de grand-cruparanoiaplot volgestouwd met een halve Wikipedia aan culturele referenties maakt hem echter tot een van de moeilijkste en tegelijk beste Amerikaanse auteurs van het moment.

In zijn kielzog Russell Banks, die met Huid een indringende roman schreef over het taboe van seksueel geweld en dat slim verpakt in een ontroerende spionagethriller. Literaire buitenbeentjes: Marisha Pessl, J.J. Abrams en George Saunders, die elk op hun manier de randen van de roman en het korte verhaal aftasten zonder daarbij aan verhaalkracht in te boeten. J.J. Abrams? De filmregisseur? Jawel, zijn wonderlijk mooie multiroman S geldt als een uitdaging aan de uitgeefindustrie die moet blijven investeren in creatieve boeken.

Wat niet wegneemt dat klassiek boekwerk geen stek in de top verdient. De Coster presteerde het om een oerdegelijke familieroman neer te pennen en Ilja Leonard Pfeijffer vatte zijn postmoderne obsessies in een redelijk rechttoe-rechtaanimmigrantenrelaas dat ongetwijfeld nog een grote literaire prijs zal wegkapen. Of Amity Gaige, van wie we ook Schroder in het lijstje konden zetten, maar die met de vertaling van haar debuutroman al meteen bewees een sterke stem in het Amerikaanse landschap te zijn.

Oude rot Julian Barnes levert de laatste jaren almaar dunnere boekjes af, maar het niveau stijgt exponentieel: zijn ode aan zijn overleden vrouw vermijdt dankzij een briljante nevenschikking van thema’s de val van melige rouwroman. Ook de doden lieten van zich horen: de Rus Gazdanov werd weer tot leven gewekt, net als de Zwitser Robert Walser, die zich met zijn bedrieglijke miniaturen binnenwurmde in de altijd te korte eindejaarslijst.

Roderik Six


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content