Allereerste Cultuurprijs Cultuureducatie gaat naar ABC

© ABC

Vzw Art Basics for Children uit Schaarbeek wint de allereerste Vlaamse Cultuurprijs voor cultuureducatie. Schuilt in elk kind dan een kunstenaar?

Veertien speechen voorbereiden in plaats van één: Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) maakte het zichzelf (en haar kabinet) niet gemakkelijk met haar nieuwe formule voor de Vlaamse Cultuurprijzen. Vanaf nu krijgen de winnaars hun trofeeën en de bijbehorende 12.500 euro niet toegestopt op één grote awardavond, maar op veertien aparte ‘sectorevenementen’. Het Filmfestival Oostende, bijvoorbeeld, of de Dag van de Architectuur. Ook nieuw in Schauvlieges formule: de prijs voor cultuureducatie.

Vzw Art Basics for Children, kortweg ABC, kreeg de primeur. Dat Schaarbeekse initiatief prikkelt al elf jaar kinderen en leerkrachten om kunst op een speelse manier in hun leven en hun lessen te implementeren. Schuilt in elke kind dan een kunstenaar, zoals Pablo Picasso beweerde?

“Kinderen opleiden tot kunstenaar of kunsthistoricus in spe is niet ons doel. We willen ze tonen dat de creativiteit van artiesten een levenshouding kan worden. Maar als de kinderen door ons later vaker naar het theater gaan of een museum binnenstappen, is dat natuurlijk mooi meegenomen”, vertelt Lien Hemerijckx, dagelijks leider van vzw ABC.

Concreet organiseert Art Basics for Children kinderateliers in cultuurhuizen, musea, in scholen, op evenementen of sinds 2008 in een eigen studio in Schaarbeek. De projecten draaien vooral rond vormgeving, architectuur en beeldende kunst, al kwamen recent ook theater, dans, muziek en poëzie aan bod. “ABC combineert grote projecten met kleine initiatieven. We vertrekken vanuit de kinderen, maar richten ons naar iedereen die professioneel of persoonlijk met kinderen werkt: leerkrachten, pedagogen, studenten, monitoren in kinderdagverblijven, ouders en grootouders. We pinnen ons ook niet vast op een taal, ook al krijgen we subsidie van de Vlaamse Gemeenschap. Onze reguliere werking en de schoolprojecten mikken voornamelijk op Nederlandstaligen, maar als we bijvoorbeeld een project doen in Bozar, komen er gegarandeerd Franstalige kinderen op af.”

Artistiek turnen

ABC ontstond toen de Oostenrijkse kunstenaar Gerhard Jäger zo veel boeken rond kunsteducatie voor kinderen kocht voor zijn kroost dat hij besloot om die bibliotheek openbaar te maken. Hij gebruikte die boeken als inspiratiebron voor educatieve projecten met kinderen. Eerst samen met het Bronks-kindertheaterfestival, later ook met grotere partners als Bozar, Het Paleis, de ING-tentoonstellingen en het Magrittemuseum.

Centraal binnen de werking van ABC staan die immense bibliotheek, de vier vaste coördinatoren en de talloze freelancers die workshops, gidsbeurten en ateliers geven. “We hebben een klein team, maar we doen heel veel projecten”, aldus Hemerijckx. “Vanaf deze week begint ons nieuwe project rond surrealisme. Volgend jaar organiseren we samen met het Cultuurcentrum van Mechelen een expo en educatief programma rond Dick Bruna, de tekenaar van Nijntje. En enkele kunst- en lerarenopleidingen vroegen ons om op lange termijn sessies, lesmateriaal en creatiestudio’s te ontwikkelen. Onze manier van werken wordt opgepikt op schoolniveau, merk ik. De bedoeling is niet dat enkel de les plastische opvoeding een artistieke touch krijgt. Ook in de les wiskunde of turnen kan die creatieve ABC-aanpak perfect werken.”

Doe-het-zelvers

En dan is er nog de geldkwestie. Waar komen de ABC-inkomsten vandaan, en was die extra 12.500 euro prijzengeld nodig? “Via het Kunstendecreet krijgen we structurele subsidie, en vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie een werkingssubsidie. 25 tot 30 procent van onze omzet bestaat uit eigen inkomsten die culturele instellingen ons betalen voor onze projecten, workshops en studio’s op locatie. Wat we met het prijzengeld zullen doen, weten we nog niet. Maar het zal besteed worden aan iets wat we met ons publiek kunnen delen.”

Noem het consultancy, noem het missioneringsdrang: ABC zet projecten op met cultuurhuizen, maar wil dat de plaatselijke kinderwerking daarna haar eigen weg gaat, los van ABC. Bij Bozar en het Magrittemuseum inspireerde ABC bijvoorbeeld al het crea-atelier voor kinderen. “We geven alleen een voorzetje. We willen niet overal kleine ABC’tjes neerpoten. Eigenlijk willen we onszelf op termijn overbodig maken.”

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content