10 aanraders voor Kunstenfestivaldesarts

170 voorstellingen, 3 tentoonstellingen en 25.000 tickets. Een hele stad in teken van kunst. Dat is de omvang van het grootste Brusselse Kunstenfestivaldesarts. Van 2 tot 24 mei brengt het festival van de meest diverse kunstenaars van binnen- en buitenland samen. Naast performances, toneel, dans, debat en muziek zijn er ook ontmoetingsmomenten en workshops voorzien. Zeg nu nog eens dat cultuur in een ivoren toren gevangen zit. 10 aanraders.

Brussel is per definitie een multiculturele stad. De Franstalige gemeenschap werkt er al jaren samen met die van Vlaanderen om het Kunstenfestivaldesarts – what’s in a name – tot stand te brengen. Maar ook de duizenden andere, over nationale banden uitgaande gemeenschappen dragen bij tot het multiculturele karakter. Ondanks, maar ook hierdoor, wordt de stad vaak ondergewaardeerd. Dat wil Kunstenfestivaldesarts tegenwerken met haar drie weken durende mix van cultuur en politiek, die over heel Brussel verspreid zal zijn.

Rimini Protokoll

Aftrappen doet het kunstfestival met een ‘uniek, grootschalig en symbolisch project’. Het Duitse Rimini Protokoll-collectief brengt met 100% Brussels honderd Brusselaren volgens statistische bevolkingsgegevens samen op een podium om zo een portret van de stad te schilderen. Zo krijgen cijfers een menselijk gezicht. Die werkwijze is hen niet onbekend. Ze maakten immers naam met hun ‘documentair theater’, dat het gewone volk als ‘experts van het echte leven’ in de hoofdrol plaatst. Ontdek je stad aan de hand van haar bewoners.

Hallen van Schaarbeek. Op 2, 3, 8, 9 mei om 20:00u. Op 4 en 11 mei om 15:00u. Op 10 mei om 17:00u en 20:00u Tsai Ming-liang

Ook de meermaals bekroonde Maleisisch-Chinese-Taiwanese cultcineast Tsai Ming-liang is van de partij op het openingsweekend. Vorig jaar won hij met ‘Stray Dogs’ nog de Grote Prijs van de Jury op het filmfestival van Venetië. Nu zal hij inzoomen op de tegenstelling tussen enerzijds informatieovervloed en hypermobiliteit en anderzijds het ritme van de mens en zijn verhouding tot de wereld. ‘Walker’, dat in GALERIES naast een retrospectieve van zijn volledige oeuvre te zien zal zijn, is een installatie van een reeks video’s. We volgen een monnik in zijn botsing van het rustieke met de hustle en bustle van de grootstad. De film ‘The Monk from Tang Dynasty’ is een ode aan de stilte, gemaakt op maat van Cinéma Marivaux, het centraal punt van Kunstenfestivaldesarts dat de eigenlijke hoofdrol moet spelen.

‘Walker’: GALERIES Cinéma. Van 21 mei tot 24 mei. Start: 21 mei om 18:00u. Dinsdag tot zondag om 12:00u en 18:00u. Donderdag: 12:00u en 21:00u

‘The Monk from Tang Dynasty’: Cinéma Marivaux 3, 4, 6 en 7 mei om 20:30

SPIN

De kunstenaarsdenktank SPIN geeft een unieke performance. ‘Quantification’ wordt op twee mei gelanceerd en zal overgaan in het openingsfeest. Het grote slotdebat vindt plaats op 21 mei. Kate McIntosh, die ook de performance ‘Worktable’ geeft in het Paleis van Schone Kunsten, Hans Bryssinck, Diederik Peeters en Dries Douibi zullen dan op zoek gaan naar nieuwe perspectieven op de relatie tussen kunst en economie. Ook de onmeetbare en ongrijpbare kunst ontsnapt niet aan de tendensen van een wereld waar alles volgens economische maatstaven gemeten wordt. ‘Maar waarom draaien we het niet om en kwantificeren de economie volgens artistieke maatstaven?’ vroeg het kunstenaarscollectief/onderzoeksplatform SPIN zich af. ‘Quantification’ is een publieke interventie. Deels statistiek, deels poëtische provocatie, SPIN gaat op zoek naar uw twijfels en meningen.

Cinéma Marivaux. Start: 2 mei om 20:00. Slotperformance: 21 mei om 18:00

Tim Etchells

Een andere blikvanger is Tim Etchells. Hij is vooral bekend als oprichter van het Britse Forced Entertainment-collectief. Daarnaast is hij auteur, beeldend kunstenaar en curator. Op het Kunstenfestivaldesarts kreeg de man vrij spel. Dat belooft. ‘And for the rest’ is een deconstructie van het medium van de verkiezingsaffiche. Die deconstructie vindt plaats door uitspraken van niet-stemgerechtigden via propagandaposters doorheen de stad te verspreiden. Zijn andere project ‘Order Cannot Help You Now’ is gelijkaardig. In deze tentoonstelling laat Etchell zijn eigen werk in dialoog treden met een collectie films en video’s van kunstencentrum Argos. Maar ook de bühne schuwt Etchells niet. ‘A Broadcast/Looping Pieces’ is een remix van uiteenlopende flarden tekst uit zijn persoonlijke notitieboekje. Hij zal als het ware zijn eigen geheugen in stukken knippen en in een andere vorm terug in elkaar steken. Dynamiek verzekerd!

‘And for the rest’: van 15 tot 24 mei over heel de stad Brussel ‘Order cannot help you now’: Argos. Van 3 mei tot 29 juni. Start op 3 mei van 19:00u to 21:00u. Van woensdag tot zondag tussen 11:00u en 18:00u. ‘A Broadcast/Looping Pieces’: Kaaistudio’s. Op 6 en 7 mei om 20:30u

Benjamin Verdonck

Maar niet alleen buitenlands talent staat op de affiche. Beeldend kunstenaar en auteur Benjamin Verdonck, die in 2005 nog genomineerd werd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten, brengt met ‘NOTALLWHOWANDERARELOST’ een zogeheten ’tafeltoneel’. Dat is even volks als het klinkt. Een mobiel en uitschuifbaar toneel zal overal in de stad opduiken en weer verdwijnen. Verdonck zal daarbij machinist en hoofdrolspeler tegelijk zijn en vol geestdrift audiovisuele poëzie onder de massa verspreiden.

KVS_TOP. Op 2, 8, 9, 10, 15, 16 mei om 20:30u. Op 3 mei om 22:00u. Op 4 en 11 mei om 15:00u en 20:30u. 17 mei om 18:00u en 22:00u

Christophe Meierhans

Ook Brusselaar Christophe Meierhans laat zich zien. Deze artistieke duizendpoot brengt met zijn performance ‘Some use for your broken clay pots’ een nieuwe grondwet tot stand. Zijn utopisch project is meer een denkoefening die het oude Athene – men kraste daar de namen van ongewenste politici in kleipotscherven – met hedendaagse politieke opvattingen confronteert. Elke zaterdagavond legt hij zijn theorieën voor aan het publiek, dat mee in debat kan gaan. Op de laatste festivaldag kaatst hij het resultaat terug naar enkele politieke denkers.

‘Some use for your broken clay pots’: Cinéma Marivaux Op 3 en 24 mei om 19:00u in het Engels. Op 10 en 17 mei om 19:00u in het Frans. Maria Hassabi De Cypriotische New Yorkster choreografe Maria Hassabi stelt met ‘PREMIERE’ vijf dansers tentoon. Dat mag je letterlijk nemen. Ze staat er immers om bekend de danser als uitvoerder én voorwerp tegelijk te gebruiken. Zoals de naam van haar dansperformance al aangeeft, zal het om het concept ‘première’ gaan. Dat is immers het moment waarop een gesloten creatieproces aan de buitenwereld getoond wordt. Naast de minimalistisch ingerichte ruimte, spelen licht en geluid een zeer belangrijke rol bij het tot leven brengen van de tableaux vivants.

Kaaitheater. Op 3, 4, 5 mei om 20:30u

Els Dietvorst

Door middel van video’s, tekeningen en schrijfsels gaat de Brusselse Els Dietvorst op zoek naar anti-utopische thema’s zoals sociaal conflict en het overleven in de marge. Haar film ‘The Rabbit and the Teasel’, die op 15 mei in première gaat, is een lyrisch sprookje op het Ierse platteland over schoonheid, verval en dood. Dat Ierse platteland is haar niet onbekend. Ze woont immers in het dorpje Duncormick, waar ze leeft en werkt op het ritme van de natuur. Daarnaast geeft ze met de performance/installatie ‘Art-coeur-merci’ het overlevingsverhaal van een jonge Kameroenees in de rand van Brussel. In het Argos zal intussen een tentoonstelling van haar andere, nieuwe werk doorgaan. Die expo draagt de interessante titel ‘One was killed for beauty, the other was shot, the two others died naturally’.

‘One was killed for beauty, the other was shot, the two others died naturally’: Argos. Van 3 mei tot 29 juni. Op 3 mei van 19:00u tot 21:00. Woensdag tot zondag van 11:00 u tot 18:00u ‘The Rabbit and the Teasel’: Kaaitheater. Op 15 mei om 20:30u ‘Art-coeur-merci’: Kaaistudio’s. Op 3 mei om 18:00u

Alma Söderberg en Hendrik Willekens

Alma Söderberg is een Zweedse choreografe die in Brussel woont. Samen met de Belgische tekenaar Hendrik Willekens combineert de performance ‘Idioter’ beeldende kunst, dans en muziek op unieke wijze. Terwijl Willekens perspectieftekeningen maakt, ontwikkelt Söderberg een danscode voor taal, stem en beweging. Samen maken ze dan muziek op een drum en synthesizer. ‘Idioter’ is een audiovisueel avontuur die verschillende mediums van twee unieke kunstenaars verbindt.

‘Idioter’: Beursschouwburg. Op 4, 5, 6, 8 en 11 mei om 20:30u. Op 9 en 10 mei om 22:00u.

Markus Öhrn

De Zweed Markus Öhrn stond vorig jaar al op het Kunstenfestivaldesarts. Nu komt hij met de installatie/film ‘Bergman in Uganda’, een reeks video’s van Ugandese zogeheten veejays. Zij vertalen en duiden Hollywoodfilms rechtstreeks aan het lokale publiek. Öhrn kwam op het idee om met zijn rug naar het doek dit proces te filmen. Hij koos daarbij voor de complexiteit van de eveneens Zweedse toneel- en filmregisseur Ingmar Bergman. Öhrn laat letterlijk zien hoe men in Afrika naar deze legendarische, vaak bekroonde regisseur kijkt. Niet zonder ironie natuurlijk, weinig mensen kunnen de ontoegankelijk diepgravende, Europese cultuurfilms van Bergman, zoals bijvoorbeeld ‘Persona’ uit 1966, vatten.

‘Bergman in Uganda’: Cinéma Marivaux. Op 8 mei om 20:30u. Op 9 mei om 18:00u, 19:00u en 21:00u. Op 10 mei om 14:00u en 15:30u. Op 11 mei om 14:00u, 15:30u, 17:00u, 18:30u en 20:00u

Sebastian Roth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content