Is Timothée Chalamet de perfecte filmster voor 2018?

© .
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Deze week komt Beautiful Boy hier uit, de eerste Amerikaanse film van Felix van Groeningen, met Timothée Chalamet en Steve Carell in de hoofdrollen.

DE FEITEN

De reacties op Beautiful Boy zijn overwegend positief, maar de internationale pers is het vooral over één ding eens: Chalamet is iedereens nieuwe favoriete acteur. ‘Beautiful Boy Proves Timothée Chalamet Is the Real Deal’, kopt Vulture. De Los Angeles Times tipt hem als dé acteur van zijn generatie, een nieuwe Oscarnominatie voor beste acteur lijkt aannemelijk.

Is Timothée Chalamet de perfecte filmster voor 2018?

De term chalamania ontstond na Luca Gaudagnino’s Call Me by Your Name (2017), waarin Chalamet Elio vertolkte. Het maakte hem op slag de it-boy van de filmwereld. Snoepje van de cinefielen, hartendief van de tienermeisjes (en -jongens!): Chalamet verbindt mensen die normaal niet met elkaar verbonden worden. Sindsdien rijgt hij de awardnominaties aan elkaar (ook met Call Me by Your Name maakte hij al kans op een Oscar), is hij genamedropt in een nummer van Tyler the Creator, datet hij it-girl Lily-Rose Depp (dochter van Johnny) en worden zijn ietwat aparte kledingkeuzes geanalyseerd. Daarnaast laten opvallend veel mensen hun perzik door hem signeren.

Maar de 22-jarige Amerikaan – zijn papa is Frans, vandaar de naam – lijkt meer dan de volgende it-boy. Hij zou wel eens de toekomst van de mannelijke Hollywoodster kunnen zijn. Voor zijn grote doorbraak speelde hij in Interstellar (2014) en The Adderall Diaries (2015) de jonge versies van respectievelijk Casey Affleck en James Franco, twee acteurs die sinds metoo van hun voetstuk gevallen zijn, maar ironisch genoeg is hij net tot het tegenovergestelde van de viriele alfa-acteur uitgegroeid. Hij is aantrekkelijk, maar klungelig. Getalenteerd, maar bescheiden en beleefd. Jongensachtig, maar androgyn en zachtaardig. Even kreeg zijn imago een deuk toen hij besloot mee te spelen in A Rainy Day in New York, de nieuwe film van Woody Allen, die door zijn adoptiedochter wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Achteraf kreeg hij daar spijt van en hij doneerde zijn loon aan organisaties die tegen seksueel misbruik strijden. Timothée Chalamet is misschien niet perfect, maar hij is de perfecte filmster voor 2018.


DE MENINGENCARROUSEL

De mening van de filmcriticus

De mening van het internet
De mening van het internet

‘Timothée Chalamet heeft het parcours van Leonardo DiCaprio, het talent van Heath Ledger en het charisma van River Phoenix.’

De fanmening

‘Het charisma van River Phoenix? Heb je zijn jukbeenderen al eens bekeken?’

De contraire mening

‘Als Chalamet écht zo woke is, had hij als cis-man nooit een iconisch homoseksueel personage gespeeld in Call Me by Your Name. En kom op, meespelen in een film van Woody Allen om je daarna te excuseren en er alsnog als de good guy uit te komen? Dat is toch puur opportunisme?’

De mening van het internet

De ongepaste mening

‘Ik wou dat ik die perzik was.’


DE TRIVIA

Is Timothée Chalamet de perfecte filmster voor 2018?
  • Voor hij een succesvolle acteur werd, waagde hij zijn kans als rapper onder het pseudoniem Lil Timmy Tim. Vorig jaar doken beelden op van een puberende Chalamet die in een bedenkelijke outfit het nummer Statistics brengt, een ietwat vreemde ode aan zijn lerares statistiek. U wilt die beelden niet zien.
  • Fans die niet genoeg krijgen van Chalamets tijdloze schoonheid vinden hun gading op de Instagramaccount @chalametinart. Een Poolse studente heeft er namelijk haar ding van gemaakt om de acteur in beroemde kunstwerken te fotoshoppen. En dat ziet er verdacht goed uit.
  • Onlangs mocht collega-tieneridool Harry Styles Timothée Chalamet interviewen voor i-D. ‘I need someone to collect my uterus immediately’, reageerde een twitteraar.
  • Wie de referenties naar perziken niet snapt: in Call Me by Your Name steekt Chalamet zijn penis in een rijpe perzik. Steenvruchten zijn sindsdien niet meer hetzelfde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content